USA tror på avslutad evakuering på tisdag

Evakueringarna från Kabuls flygplats avslutas vid månadsskiftet. Det är resultatet efter G7:s snabbinkallade toppmöte, trots vädjan från EU-länderna om en möjlig förlängning. Att stanna längre ökar risken för terrorhot, enligt USA:s president Joe Biden.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ledde G7-mötet om Afghanistan.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ledde G7-mötet om Afghanistan.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Afghanistan2021-08-24 02:12

Under en flera timmar försenad pressträff på tisdagskvällen meddelade Joe Biden att de amerikanska styrkorna är i takt med att bli klara med evakueringarna inför slutdatumet den 31 augusti, då talibanerna kräver fullständig reträtt från Kabuls flygplats.

– Varje dag vi är på plats ökar risken för att terrorgruppen Is fortsätter ha sikte på flygplatsen för att attackera amerikaner, våra allierade och oskyldiga civila, säger Biden.

Pressträffen var kallad för att kommentera ett virtuellt möte för G7-gruppens medlemsländer. Efter ett kort anförande lämnade han rummet utan svara på någon fråga från journalisterna på plats.

G7:s ordförandeland Storbritannien och dess premiärminister Boris Johnson uppges ha försökt få till en förlängning av evakueringarna från den hårt ansatta internationella flygplatsen i Kabul.

Men när toppmötet med länderna i G7 avslutats på tisdagskvällen stod det klart att tidsfristen står kvar.

Fara med slutdatum

Flera av världsledarna påpekade dock faran med att behålla ett slutdatum för evakueringarna. Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade efter mötet att G7 enats om att kräva att talibanerna tillåter människor att lämna Afghanistan även efter den 31 augusti.

Detta underströks även av den brittiske ledaren Boris Johnson direkt efteråt. Från brittiskt håll antyddes om planer att ersätta de amerikanska trupperna på flygplatsen.

Enligt källor ska USA:s president Joe Biden ha sagt att det kan finnas en möjlighet till förlängning av insatsen. Han ska ha beordrat en reservplan för eventuell förlängning, uppgav Vita huset sent.

Det bekräftade under presidentens tal på tisdagskvällen, samtidigt som han beivrade att evakueringarna pågick i god takt.

Garanterar säkerhet

Talibanernas utnämnde talesperson Zabihullah Mujahid slog samtidigt fast på en presskonferens att det inte har funnits någon överenskommelse om att förlänga tidsfristen.

De sju länderna USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Japan och Italien kunde dock enas om vad de kallar en vägkarta om hur länderna och omvärlden ska förhålla sig till talibanernas övertagande.

Ett av kraven, som Frankrike drev, är att talibanerna bryter all kontakt med terrorgrupper, och att den av FN terrorstämplade extremistgruppen aktivt bekämpar terrorism.

EU:s representant kräver att talibanernas framfart granskas, och att misstänkta våldsdåd och brott mot mänskligheten utreds.

Talibanernas talesperson Mujahid började också ställa krav på tisdagens presskonferens. Han uppmanade de afghaner som trängs på flygplatsen i Kabul för att komma med ett flyg ut ur landet att bege sig hem i stället.

– Vi garanterar deras säkerhet.

Enligt honom existerar ingen lista över folk som riskerar repressalier:

– Vi har glömt allt i det förflutna.

Välutbildade afghaner

Zabihullah Mujahid bad också USA sluta med att evakuera välutbildade afghaner, exempelvis ingenjörer. Han meddelade vidare att kvinnliga regeringsanställde ska stanna hemma tills säkerhetsläget i landet förbättrats.

Samtidigt tecknas långsamt en bild av vilka som får nyckelpositioner i Afghanistans ledning. Mulla Abdul Ghani Baradar anses vara en viktig aktör när det gäller hur landet hädanefter ska styras. Han lämnade nyligen Qatar och återvände till Kabul för samtal om det nya styret, enligt AFP.

Det är något av ödets ironi att han nu uppges ha blivit talibanernas kontakt med CIA eftersom han för elva år sedan greps i gemensam operation mellan CIA och Pakistan, konstaterar nyhetsbyrån NTB. Men Baradar har god erfarenhet av västkontakter efter sin frigivning.

Efter att ha suttit fängslad i Pakistan 2010–2018 blev han chef för talibanernas politiska kansli i Doha, där fredssamtal med bland andra USA hållits. Nu ska Baradar fördela ansvaret för bland annat säkerhetsfrågor och landets ekonomi samt möta en rad ledare och krigsherrar.

Lämnar nödställda

Den USA-ledda luftbron från Kabul fick dygnet fram till tisdagsmorgonen ut 21 600 personer ur Afghanistan, uppger Vita huset enligt AFP. Sedan talibanerna tog makten den 14 augusti omfattar evakueringarna över 70 000 människor – motsvarande exempelvis hela Hässleholms kommun.

Civilflyget är stoppat, så förutom landgränserna är militärflyget från Kabuls flygplats enda sättet att just nu snabbt fly från talibanernas brutala styre.

Västländerna vill hinna undsätta ytterligare tiotusentals människor innan tidsfristen går ut vid månadsskiftet, alltså om en vecka. Det handlar om både medborgare i USA och allierade länder, samt om afghaner som har arbetat för västkoalitionen och deras familjer.

Plan från Storbritanniens flygvapen.
Plan från Storbritanniens flygvapen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!