Beskedet om att de sista soldaterna lämnat Afghanistan meddelades av general Kenneth McKenzie.
– Jag är här för att meddela att tillbakadragandet ur Afghanistan är slutförd, sade han på en presskonferens i Pentagon i den amerikanska huvudstaden Washington DC.
Därmed är USA:s krig i Afghanistan avvecklat, ett dygn före utsatt tid.
McKenzie konstaterade att talibanerna varit hjälpsamma i slutförandet av insatsen, men att USA inte lyckats evakuera alla dem som man hade velat.
Med sista flygningen ut från Kabul fanns USA:s ambassadör och den amerikanske befälhavare som lett styrkorna på plats.
Talibanernas segerskott ljöd över Kabuls flygplats när beskedet offentliggjorts.
"Vi har skrivit historia, igen. Den 20-år långa ockupationen av Afghanistan som genomförts av USA och Nato har avslutats ikväll", skrev Anas Haqqani som anses tillhöra en hårdför falang inom den av FN terrorstämplade talibanrörelsen.
Ingen säker zon
Med anledning av det amerikanska uttåget hade FN:s säkerhetsråd samlats tidigare under måndagen för att diskutera om flygplatsen ska bli "fredad" genom en bindande resolution.
Men de 15 medlemsländerna kunde inte enas om den kraftfulla skrivning som begärts av Frankrike och president Emmanuel Macron.
En något urvattnad resolution uppmanade talibanerna att låta afghaner lämna landet om de så vill. 13 länder röstade för den framförhandlade resolutionen, Kina och Ryssland lade ned sina röster.
Flera länder i säkerhetsrådet ville se en skarpare resolution, eftersom hoten mot flygplatsen är fortsatt allvarliga. Terrordådet i torsdags då närmare 200 personer dödades i ett självmordsattentat visar farans omfattning.
Raketattack mot flygplatsen
Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon är läget vid flygplatsen mycket farligt.
– Hoten är fortfarande högst verkliga och i många fall specifika, sade talespersonen John Kirby under måndagseftermiddagen.
Totalt har USA evakuerat fler än 123 000 människor från Afghanistan, 115 000 av dem har lämnat landet efter att talibanerna tog makten den 15 augusti.
I norra Kabul, där flygplatsen är belägen, syntes svart rök stiga mot himlen tidigt på måndagen efter att luftvärnssystem oskadliggjort flera raketer som skickats i riktning mot flygplatsen – en attack som IS i Afghanistan uppger sig ligga bakom.
För de Kabulbor som bor nära flygplatsen har tillvaron förvandlats till en mardröm.
– Sedan amerikanerna tog kontroll över flygplatsen så kan vi inte sova ordentligt. Det är antingen skottlossningar, raketer, sirener eller ljudet av enorma flygplan. Nu när de (amerikanerna) har blivit måltavlor så finns risk för även våra liv, säger Abdullah som bor nära flygplatsen till nyhetsbyrån AFP.
Enligt amerikanska uppgifter har aktiviteten på flygplatsen inte påverkats.
Talibanerna tror att IS-attackerna kommer att avta när västerländska styrkor lämnat landet, uppger rörelsens talesperson Zabihullah Mujahid. Annars kommer talibanerna "ta hand om dem", säger Mujahid till AFP.
– Vi hoppas att de afghaner som är påverkade av IS kommer att ge upp sina aktiviteter när de ser en islamisk regering formas i frånvaro av utlänningar.
"Avvärjde hot mot flygplatsen"
En självmordsbombare som enligt USA planerade att attackera flygplatsen attackerades av amerikanska drönare på söndagen. Flera civila uppges ha fallit offer för attacken.
CNN rapporterar att nio personer från samma familj, varav sex barn, finns bland de döda i den USA-ledda attacken. Enligt en släkting till familjen ska det yngsta offret vara en tvåårig flicka.
– Vi känner till rapporter om civila offer efter vår attack mot ett fordon i Kabul, säger Bill Urban, talesperson för USA:s centralkommando (Centcom) som ansvarar för amerikanska militära insatser i regionen, i ett uttalande.
– Vi utvärderar fortfarande denna attack som vi vet avvärjde ett överhängande hot mot flygplatsen, fortsätter han.
Centcom säger att de omfattande explosioner som följde efter drönarattacken tyder på att fordonet som var dess mål var fullastat med explosivt material. På måndagen kritiserade talibanernas talesperson USA för att ha utfört attacken "utan att informera först".