Varningen: Väntar oss fler attacker

Dagen efter det blodiga terrordådet vid Kabuls flygplats återupptogs evakueringsflygningarna. Men USA:s försvarsdepartement varnar för att fler attacker är att vänta.

Ett av offren för terrorattentatet lämnar ett sjukhus i Kabul i en kista. Dagen efter självmordsdådet som dödade nära 200 civila afghaner varnar USA för fler attacker.

Ett av offren för terrorattentatet lämnar ett sjukhus i Kabul i en kista. Dagen efter självmordsdådet som dödade nära 200 civila afghaner varnar USA för fler attacker.

Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Afghanistan2021-08-27 00:02

Kort efter torsdagens terrorattack – som dödade minst 13 amerikanska soldater och enligt lokala sjukhuskällor närmare 200 civila afghaner – slog USA fast att evakueringarna skulle fortsätta.

Nästan lika snabbt kom det skrämmande beskedet. Det finns "specifika, trovärdiga" underrättelser om att fler attacker planeras.

– Vi är onekligen förberedda på och förväntar oss fler försök, säger det amerikanska försvarsdepartementets talesperson John Kirby till Reuters.

Terrorhotet ökar för varje minut som går, enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

– När vi åker härifrån så kommer vissa grupper, som IS, att vilja ta åt sig äran för att ha kört ut USA eller Storbritannien, säger han.

Återupptagna flygningar

På fredagen fortsatte mycket riktigt flygningarna. Tidsfristen för evakueringarna löper ut den 31 augusti då USA:s sista soldater, som sköter säkerheten på flygplatsen, lämnar Afghanistan. Men flera länder har redan avslutat sina insatser. Storbritannien och Spanien har precis som Sverige meddelat att deras sista evakueringar sker under fredagen.

Sedan mitten av augusti har 105 000 människor evakuerats från flygplatsen i Kabul med hjälp, enligt Vita huset. Tusentals väntar fortfarande på att flygas ut.

Samtidigt uppger talibanerna att USA lämnat över stora delar av flygplatsen.

"I dag har amerikanerna evakuerat tre viktiga områden i den militära delen av Kabuls flygplats som nu kontrolleras av Islamiska emiratet", säger talibanernas talesperson Bilal Karimi på Twitter enligt AFP.

Pentagon dementerar inte att USA ska ha dragit sig tillbaka från delar av flygplatsen men hävdar att landet fortfarande styr de för evakueringen centrala funktionerna.

– De sköter inte någon av entréerna. De sköter inte flygplatsverksamheten. Det står fortfarande under amerikansk militär kontroll, säger talespersonen Kirby.

Tagen president

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, kommenterade USA:s president Joe Biden terrordådet.

En märkbart tagen Biden bad om ett ögonblicks tystnad för offren. Därefter förändrades presidentens ton när han vände sig direkt till terroristerna.

– Till dem som utförde det här angreppet, och till alla som vill USA illa. Ni ska veta: vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga rätt på er och ni kommer att få betala.

IS afghanska gren

För amerikanska militärens del är dådet den enskilt dödligaste attacken i Afghanistan sedan 2011.

USA lägger skulden för på IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, som också har tagit på sig attacken. Amerikanska befälhavare har enligt presidenten redan fått order om att planera för vedergällningsattacker mot rörelsen.

Biden sade också att han inte har sett några bevis för att talibanerna samarbetat med IS Khorasan i samband med dåden. Tvärtom kan enligt presidenten ett antal attacker ha stoppats av talibanerna. Samma budskap har framförts av den ansvarige befälhavaren Kenneth McKenzie, som förklarat att talibanerna har fått ta del av viss amerikansk underrättelseinformation och att USA har ett säkerhetssamarbete med rörelsen runt flygplatsen.

Vita huset nobbar

En kamp mot klockan pågår för att evakuera så många som möjligt innan månadsskiftet. Samtidigt väcks frågor om hur omvärldens framtida relationer till Afghanistan ska se ut.

Länder som Kina, Ryssland och Iran har deklarerat att deras diplomater stannar kvar i Kabul. På fredagen kontaktade talibanrörelsen USA med det oväntade önskemålet att landet – som rörelsen legat i krig med sedan 2001 – ska behålla sin ambassad i huvudstaden.

Trevaren avvisades emellertid snabbt av Vita huset.

– Vi ser inte framför oss att vi skulle ha diplomatisk närvaro i Afghanistan efter den 31 augusti, säger pressekreteraren Jen Psaki enligt Reuters, och tillägger:

– Jag vill vara väldigt tydlig: det finns ingen brådska hos USA eller de internationella partners vi pratat med att ge någon form av erkännande.

Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.

Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som "otrogna".

Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!