– Kvinnors rättigheter är inte västvärldens rättigheter. De är grundläggande mänskliga rättigheter som de afghanska kvinnorna återerövrat i linje med våra kulturella värderingar, sade Robinson som på tisdagen talade till det mäktiga FN-organet i egenskap av ordförande för det internationella nätverket "The elders".
Robinson betonade att de senaste två decenniernas förbättringar i Afghanistan när det gäller jämlikhet mellan könen och kvinnors rättigheter "uppnåtts med stor möda".
"Får inte svika dem"
Men nu efter att den fundamentalistiska talibanrörelsen i förra månaden tog över styret av landet är de tillkämpade rättigheterna hotade.
– Vi kan inte tillåta att Afghanistans kvinnor och flickor fråntas dessa rättigheter, inklusive deras rätt att lämna landet. Säkerhetsrådets medlemmar får inte svika dem, fortsatte Robinson och uppmanade rådet att gå längre än vad som gjordes i en resolution i slutet av augusti, där rådet krävde att de som ville lämna Afghanistan skulle få göra det under säkra och ordnade former.
Mary Robinson riktade sig i synnerhet till de permanenta medlemsländerna Kina och Ryssland som båda avstod från att rösta i augustiresolutionen.
– Jag vänder mig särskilt till Kina och Ryssland, att ni i era samtal med talibanerna förklarar att erkännandet och deltagandet av kvinnor i samhället, och utbildning av flickor på samma villkor som pojkar inte är förhandlingsbart.
Bildades av Mandela
Ryssland och Kina har till skillnad från flera andra mäktiga länder sagt sig vara inte vara främmande för att samarbeta med nya talibanstyret.
Gruppen "The elders" – de äldre – en grupp som bildades 2007 av Sydafrikas tidigare ledare Nelson Mandela för att samla erfarenheter bland ledare som varit med i de största sammanhangen. Förutom Mary Robinson ingår exempelvis FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-Moon, Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland och Graça Machel, Moçambiques första utbildningsminister som var gift med Mandela, i nätverket.