WHO: Vårdinrättningar i Afghanistan i fara

Majoriteten av Afghanistans vårdcentraler och sjukhus hotas av stängning om donationer inte kommer in på grund av talibanernas maktövertagande.

Afghanska vårdinrättningar riskerar att stängas, enligt WHO. På bilden en covidavdelning på ett sjukhus i Kabul. Arkivbild.

Afghanska vårdinrättningar riskerar att stängas, enligt WHO. På bilden en covidavdelning på ett sjukhus i Kabul. Arkivbild.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan2021-09-06 21:28

FN:s hälsoorgan WHO varnar för att så mycket som 90 procent av landets 2 300 vårdcentraler och sjukhus kan tvingas stänga redan den här veckan.

– Operationer kommer att pausas på en stor del av vårdinrättningarna. Vissa uppskattningar tyder på att 90 procent av dem kommer upphöra med sin verksamhet senare i veckan. Det lär tyvärr leda till ökad dödlighet, säger WHO:s ansvariga regionschef Rick Brennan.

WHO försöker nu fylla tomrummet när donationerna uteblir med egen finansiering av utrustning till åtminstone 500 av vårdcentralerna och sjukhusen. Avtal med Qatars regering för leveranser av medicinsk utrustning per flyg är också på gång, enligt Rick Brennan.

Nästa leverans ska förutom covidtest och första hjälpen-väskor innehålla utrustning för behandling av kroniska åkommor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!