Afghanistan: USA-drönare flyger in via Pakistan

Afghanistans försvarsminister Mohammad Yaqoob Mujahid anklagar grannlandet Pakistan för att upplÄta sitt luftrum för amerikanska drönare.

Bilder visar en brand som uppstÄtt efter en drönarattack i Kabul i augusti förra Äret.

Bilder visar en brand som uppstÄtt efter en drönarattack i Kabul i augusti förra Äret.

Foto: USA:s försvarsdepartement/AP/TT

Afghanistan/Pakistan2022-08-29 02:28

Den afghanske ministern sÀger att amerikanska drönare flyger kan ses flyga över Kabul i detta nu, vid en presstrÀff under söndagen.

– VĂ„ra uppgifter visar att de kommer in till Afghanistan frĂ„n Pakistan, genom att anvĂ€nda Pakistans luftrum, sĂ€ger han.

Han krÀver ett stopp för det pÄstÄdda agerandet. Pakistan förnekar dock att sÄ sker, och utrikesdepartementet beklagar de afghanska kommentarerna och sÀger att Afghanistan mÄste hÄlla sitt löfte om att inte tillÄta terrorism mot nÄgot annat land frÄn sitt territorium.

Relationerna mellan grannarna har försĂ€mrats sedan talibanerna tog makten i Afghanistan för ett Ă„r sedan, dĂ„ USA drog sig tillbaka. Bland annat har talibanregimen visat sitt missnöje över att Pakistan bygger ett stĂ€ngsel lĂ€ngs med den 2 700 kilometer lĂ„nga grĂ€nsen, den omstridda sĂ„ kallade Durandlinjen som drogs upp under kolonialtiden och som Afghanistan inte erkĂ€nner.

I juli utförde USA en drönarattack i Kabul som dödade al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri. Det Àr den första kÀnda attacken som USA utfört i landet sedan man drog sig tillbaka frÄn Afghanistan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!