Brittisk minister fruktar al-Qaidas återkomst

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace fruktar att terrorrörelsen al-Qaida återvänder till Afghanistan om talibanerna tar över landet. Han säger att brittiska soldater kan komma att återvända om så blir fallet.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace, fotograferad i juli.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace, fotograferad i juli.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Afghanistan/Storbritannien2021-08-13 10:45

– Jag vill lämna allt öppet. Om talibanerna. . . ger al-Qaida en fristad, börjar attackera väst eller likasinnade länder kan vi återvända, säger Wallace.

Wallace, som på fredagen gjorde intervjuer med bland annat public servicekanalen BBC och Sky News säger att han fruktar att Afghanistan – där den militanta extremiströrelsen på kort tid intagit ett dussintal provinshuvudstäder – är på väg att bli en kollapsad stat. Och en sådan blir lätt en grogrund för jihadiströrelser som al-Qaida, enligt Wallace.

– Storbritannien lärde sig på 1830-talet att det (Afghanistan) är ett land som leds av krigsherrar och olika provinser och folkgrupper. Om man inte är mycket försiktig kan det leda till inbördeskrig och jag tror att vi är på väg mot ett sådant, varnar han.

Wallace påpekar att västvärlden bör inse att talibanerna inte är en enskild aktör – utan består av en myriad av grupperingar med olika intressen.

Den konservativa och hårdföra talibanrörelsen kontrollerade stora delar av Afghanistan mellan 1996 och 2001. Efter terrordåden den 11 september 2001 störtade deras styre av en USA-ledd invasion, där Storbritannien var en nära allierad. Huvudskälet till anfallet var att var att Washington DC trodde att terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom attackerna, hade en fristad hos talibanerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!