Bush: Att lämna Afghanistan är ett misstag

Civila kommer att "slaktas" av talibanerna. USA:s tidigare president George W Bush, som startade kriget i Afghanistan, är starkt kritisk till att USA och de övriga Natoländerna nu drar tillbaka sina soldater därifrån.

USA:s expresident George|W Bush tackar krigsveteraner Maine vid en ceremoni tidigare i år.

USA:s expresident George|W Bush tackar krigsveteraner Maine vid en ceremoni tidigare i år.

Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

Afghanistan/USA2021-07-14 10:53

– Afghanska kvinnor och flickor kommer att lida obeskrivlig skada. Det här är ett misstag. . . De kommer att lämnas kvar och slaktas av dessa mycket brutala människor och det krossar mitt hjärta, säger Bush till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle.

Det var republikanen Bush som fattade beslut om att skicka soldater till Afghanistan efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. USA-ledda styrkor bombade då landet eftersom man trodde att terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom attackerna, hade en fristad hos talibanerna. Det ledde till att talibanstyret föll.

I intervjun säger Bush att han tror att Tysklands förbundskansler Angela Merkel "känner på samma sätt" om uttåget.

Som mest hade Natostyrkan Isaf omkring 130 000 soldater i Afghanistan. De sista håller nu på att dras tillbaka, ett utträde som skall vara färdigställt den 11 september – 20 år efter terrorattackerna. USA:s nuvarande president, demokraten Joe Biden, har beordrat tillbakadragandet och sagt att det är dags för afghanerna att forma sin egen framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!