Afrika kräver ersättning för slaveriet

Afrikanska länder samlas i Ghana för att enas om ersättningskrav för den koloniala slavhandeln.

Ghanas president Nana Akufo-Addo.

Ghanas president Nana Akufo-Addo.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Afrika2023-11-14 20:11

Värdlandets president uppmanar länder i Afrika att förena sig i frågan om ersättning för ättlingar till dem som tvingats till slaveri. President Nana Akufo-Addo vill se ekonomisk ersättning till dem vars anfäder drabbades av kolonialismen och förslavades av europeiska länder och på de amerikanska kontinenterna.

– Inga pengar kan ersätta de skador som den transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser åsamkat människor, sade Ghanas president och underströk att frågan om ekonomisk ersättning måste lösas.

– Innan vi har kommit till en slutsats om ersättningar så förtjänar hela den afrikanska kontinenten en formell ursäkt från de europeiska länder som var inblandade i slavhandeln, fortsatte presidenten på mötet i huvudstaden Accra.

Nana Akufo-Addo ansåg att samarbete bör inledas i frågan med de många länder i Karibien som användes i slavhandeln.

Ghanas president fick stöd av Azali Assoumani, president i Komorerna och för närvarande är ordförande i Afrikanska unionen. Han sade att konsekvenserna av slaveriet fortfarande "sargar vår befolkning".

Kraven har tidigare framförts av Ghanas president i FN:s generalförsamling, men reaktioner från länder som handlade med och hade slavar har varit vaga.

Ett undantag var Tysklands president Frank-Walter Steinmeier som nyligen sagt en den tyska inblandningen i slavhandel i Tanzania "är en skam".

Men särskilt frågan om ekonomisk ersättning har hittills mötts av utdragen tystnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!