Jihadister kopplar greppet om Afrika

Radikala jihadistiska åsikter och våld brer ut sig i Afrika. Samtidigt minskar Frankrike sin militära närvaro på kontinenten. –Stora politiska och sociala satsningar krävs. Annars kan delar av Afrika hamna under jihadistisk kontroll, säger terrorexperten Hans Brun.

Ivorianska soldater vid en ceremoni i Jacqueville i Elfenbenskusten den 10 juni, då antiterrorcentret AILCT officiellt invigdes.

Ivorianska soldater vid en ceremoni i Jacqueville i Elfenbenskusten den 10 juni, då antiterrorcentret AILCT officiellt invigdes.

Foto: Issouf Sanogo/AFP/TT

Afrika2021-07-04 09:29

Skolflickor kidnappas i Nigeria. Sammandrabbningar i Moçambique kräver tiotals liv och tvingar tusentals att fly. Barnsoldater dödar fler än 130 personer i Burkina Faso.

Det är bara några exempel på de angrepp som har genomförts av extremistiska islamistgrupper i Afrika det senaste halvåret.

Över 500 människor i Sahel i västra Afrika har dödats av jihadister i år, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Detta trots närvaron av internationella styrkor i regionen.

Toppmötet

Problemet uppmärksammades på ett möte med den internationella alliansen mot terrorstämplade IS i Rom i måndags.

– Vi vet att många byar har fallit i händerna på terrorister och är oroade för en spridning av de islamistiska terrorgrupperna i Afrika, sade Italiens utrikesminister Luigi Di Maio.

Italien förespråkar en gemensam styrka mot IS på den afrikanska kontinenten. Förslaget fick stöd från USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Samtidigt uppmärksammade FN:s människorättschef Michelle Bachelet nyligen den "omfattande straffrihet" som har kommit att prägla Mali, som under flera år härjats av ett islamistiskt uppror. Bachelet uppmanade maliska myndigheter att utreda alla misstänkta människorättsbrott, även sådana som har begåtts av militären.

Insats avslutas

Samtidigt som våldet ökar har Frankrike beslutat att avsluta militärinsatsen Barkhane som sedan 2013 har bekämpat jihadistgrupper i Sahel, med fokus på Mali. I stället ska Frankrike ingå i en internationell insats.

Men beslutet innebär sannolikt en betydligt mer passiv roll för de franska soldaterna. De kommer att fokusera på att träna och utbilda afrikanska styrkor, enligt president Emmanuel Macron.

– Våldet ökar i omfattning, antalet flyktingar blir allt större och stormakterna har inte resurser att hantera det, säger Hans Brun, säkerhetsanalytiker och tidigare terrorforskare på Försvarshögskolan, till TT.

– Det är dyrt och tar väldigt lång tid. Dessutom är det en känslig politisk fråga i Frankrike. Stannar man kvar drabbas och skadas egna soldater. Om man drar sig tillbaka lämnas fältet fritt för jihadisterna.

Olika strategier

Förutom Frankrike finns USA:s och andra länders styrkor i Afrika. Trots det har propagandaspridning och rekrytering från jihadistgrupper ökat.

– I vissa länder är staten korrupt och våldsam och blir därför ett säkerhetsproblem. Då kan folk tvingas in på den jihadistiska sidan, säger Brun.

Jihadisterna anpassar sin strategi efter motståndet och skiljer sig åt beroende på geografi och ekonomiska förutsättningar. Huvudstrategin är att försvaga staten genom att driva bort polis och militär, mörda politiker och ta över städer och territorium, enligt Brun.

– Ibland mördar man eller slår ut imamer som inte är positivt inställda till IS och al-Qaida. Imamerna är viktiga samhällsledare för vanliga människor. Utan den typen av personer blir det svårt att hålla ihop lokalsamhället.

Krävs mer än militär

Klimatförändringarna och fattigdomen beskrivs som de bakomliggande faktorer som den internationella militäralliansen kommer att fokusera på i sitt arbete med att bekämpa våldet från jihadistiska grupper i Afrika. Inga fler detaljer har offentliggjorts.

– Man kan inte vinna över jihadisterna enbart med militära medel. Det krävs också sociala och politiska reformer såsom satsningar på utbildning, bekämpning av korruption och övergrepp i de afrikanska länderna, säger Brun.

– Man ska hålla folk sysselsatta, se till att de har möjlighet att försörja sig och att staten fungerar. Det görs vissa försök men det är långt ifrån tillräckligt och det är knepigt eftersom man måste gå in i länders interna politiska liv och peta.

Fakta: Några jihadistgrupper i Afrika

Boko Haram är en militant islamistisk grupp främst verksam i nordöstra Nigeria. Både FN:s säkerhetsråd och Nigerias regering har påvisat att gruppen har kopplingar till al-Qaida. Över 15 000 människor har dödats, antingen genom Boko Harams direkta attacker eller till följd av säkerhetsstyrkornas bekämpande av rörelsen.

Islamiska statens centralafrikanska provins (Iscap) är en förgrening av IS och verksam i Moçambique. Våldsamheterna trappades upp i början av 2020, har tvingat tusentals på flykt och skördat hundratals dödsoffer.

al-Shabaab är en militant islamistisk rörelse med kopplingar till al-Qaida. Rörelsen är främst verksam i Somalia och Kenya.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!