Kuppvåg präglar afrikanskt toppmöte

Afrikanska unionens toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba präglas av de många militärkupper som genomförts i flera afrikanska länder. Men även kravet på en permanent plats i FN:s säkerhetsråd står högt upp på dagordningen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed öppningstalade på Afrikanska unionens toppmöte i Addis Abeba. Arkivbild.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed öppningstalade på Afrikanska unionens toppmöte i Addis Abeba. Arkivbild.

Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Afrikanska unionen2022-02-05 16:05

Toppmötet invigdes av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som själv är utsatt för internationell kritik för den utdragna och dödliga konflikten i och om Tigrayregionen.

Men Ahmed valde en krävande ton i inledningsanförandet, då han uppmanade de afrikanska länderna att gemensamt trycka på för ökat internationellt inflytande:

– I dag, sju årtionden efter skapandet av FN, så har Afrika en fortfarande en underställd ställning, utan betydande inflytande eller en viktig roll i det internationella styret, sade Ahmed och krävde minst två permanenta platser i FN:s säkerhetsråd.

Rådet har för närvarande 15 medlemmar, där endast USA, Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien har permanenta platser.

FN-chef via video

Även FN:s generalsekreterare António Guterres medverkade i öppningsceremonin via videolänk från högkvarteret i New York. Han konstaterade att "orättvisor är djupt inrotade i det globala systemet".

Men AU, som fyller 20 år i juli, har ställts inför en rad problem sedan militär tagit över makten i flera medlemsländer. Unionen utesluter tillfälligt de länder där statskupper genomförts.

Senast suspenderades Burkina Faso, sedan militär störtat den sittande presidenten Roch Marc Christian Kaboré.

Kuppvåg började i Mali

En våg av kupper inleddes 2020 då militär tog makten i Mali, följt av en statskupp i Guinea följande år. I januari störtades regimen i en kupp i Burkina Faso. Däremot misslyckades ett kuppförsök i Guinea-Bissau i januari i år.

Dessutom pågår interna strider i bland annat Moçambique och Etiopien. Men diskussionerna om läget i länderna väntas ske bakom stängda dörrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!