Flygskytt från andra världskriget begravd

Sergeant Peter Twiddy dog på sin 22-årsdag under andra världskriget i Albanien. På onsdagen – när han skulle ha fyllt 100 år – begravdes den brittiske flygskytten formellt på en minneskyrkogård i Tirana.

Kransar på graven i Tirana för den brittiske flygskytten Peter Twiddy.

Kransar på graven i Tirana för den brittiske flygskytten Peter Twiddy.

Foto: Llazar Semini/AP/TT

Albanien2021-10-21 04:24

Den 20 oktober 1943 lyfte ett Halifax-plan från en RAF-bas i Libyen med uppdrag att släppa ned två agenter och utrustning i fallskärm. Albanien var då ockuperat av Nazityskland.

Men planet kraschade på ett berg nära Dukat, cirka 20 mil sydväst om huvudstaden Tirana. Orsaken var troligen ett motorfel.

Alla nio ombord omkom. De lades i marken i närheten av vraket.

Efter kriget återfanns tre av de döda. De begravdes så småningom på minneskyrkogården i Tirana.

I fjol fann en bonde en benbit vid platsen för kraschen och gick till en lokal arkeolog, som i sin tur kontaktade brittiska ambassaden.

Benbiten skickades till Storbritannien för dna-jämförelser med släktingar till de sex saknade flygarna. Peter Twiddy hade hittats.

Onsdagens begravningsceremoni organiserades av den brittiska ambassaden. Peter Twiddys kvarlevor lades till ro – på dagen 78 år efter hans död. Inga av de kvarvarande nära anhöriga kunde närvara på grund av hälsoskäl.

– Sergeant Twiddy, på uppdrag av hennes majestät drottningen och alla våra försvarsgrenar saluterar jag dig för din uppoffring, sade ambassadör Alastair King-Smith.

– Du är ett föredöme bland alla de unga britter, albaner och från andra nationer som gav sina liv för att befria andra och skydda oss alla.

Officerare från det brittiska flygvapnet RAF under begravningsceremonin för Peter Twiddy i Albaniens huvudstad.
Officerare från det brittiska flygvapnet RAF under begravningsceremonin för Peter Twiddy i Albaniens huvudstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!