Små getingar förödande för Albaniens kastanjer

I hundratals år har den albanska byn Rec till största del levt på att producera och sälja kastanjer. Men de senaste åren har en liten invasiv geting gett sig på byns träd, och hotar branschen och människors levebröd.

Agronomen Rexhep Metaj visar träd i byn Rec som angripits av kastanjegallstekeln.

Agronomen Rexhep Metaj visar träd i byn Rec som angripits av kastanjegallstekeln.

Foto: Adnan Beci/AFP/TT

Albanien2023-06-29 11:07

64-årige jordbrukaren Prek Gjeloshaj pekar på skadorna som getingen av typen kastanjegallstekel har orsakat genom att lägga sina ägg i trädens knoppar. Det hindrar träden från att bära frukt.

– Skadorna finns överallt. För oss är varje träd som dör som att en människa dör, säger han.

För att bekämpa gallstekeln har Albanien tagit hjälp av en annan geting, torymus sinensis, som är dess naturliga fiende. Tusentals av dem har släppts i Rec där de ska lägga sina ägg på gallstekelns larver.

– Vi är fast beslutsamma att bekämpa getingarna, som har orsakat ett ras i produktionen och också träddöd, säger Irfan Tarelli, chef för landets jordbruksdepartement.

Men enligt experterna kan bekämpningen ta tid och i Rec fortsätter väntan på resultat. Byns kastanjeproduktion har minskat med 80 procent, enligt agronomen Rexhep Metaj.

– Sjukan har inte bromsats, den har faktiskt vunnit mark, säger agronomen Rexhep Metah.

Enligt forskare krävs fler studier för att hitta fungerande lösningar för Albanien, där 400 000 träd producerar mellan fyra och sex miljoner ton kastanjer varje år. Över en fjärdedel av dem exporteras.

Kastanjegallstekeln har förstört kastanjeträd i Asien i flera årtionden, och kom till USA och Europa i början av 2000-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!