Den rullstolsburne Abdelaziz Bouteflika ville 2019 ställa upp för en femte mandatperiod som Algeriets president.
Hans besked fick tiotusentals algerier att protestera och landet skakades i veckor av stora demonstrationer som fick presidenten att först dra tillbaka sin kandidatur och till slut, den 1 april, meddela sin avgång i förtid.
"Det är mänskligt att fela och jag vill be om ursäkt för alla oförrätter, i ord eller handling, mot er", skrev han i det uttalande han släppte när han lämnade sin post med hänvisning till att han behövde "säkerställa statens institutioner".
Protesterna fortsatte i landet även efter det att Bouteflikas efterträdare Abdelmadjid Tebboune i december valdes. Denne var tidigare premiärminister under Bouteflika och var fortsatt lojal med sin företrädare och protesterna slutade inte förrän coronapandemin bröt ut.
När Bouteflika avgick hade han suttit vid makten i 20 år, efter att som militärens kandidat ha valts till president 1999 – i ett val där övriga sex kandidater hoppade av i protest mot vad de ansåg vara valfusk styrt av militären.
Tidigt under sitt presidentskap lade han stor kraft på flera försoningsprojekt med de islamister som mellan 1992 och 2002 stred mot makten. Strider som krävde omkring 200 000 människors liv. Men under hans styre var korruptionen hög och människorättsgrupper har flera gånger kritiserat Bouteflikas styre för att ha varit hårdfört mot oppositionella.
2013 drabbades Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och har sedan dess bara synts offentligt enstaka gånger, då i rullstol.