"Alla läkare som offrat sina liv i kampen mot den här epidemin bör få samma förmåner som martyrer i den indiska armén och erkännas på samma sätt", skriver Indian medical association (IMA) i ett öppet brev till premiärminister Narendra Modi.
Kravet har en viss tyngd – IMA organiserar över 300 000 läkare.
I brevet argumenterar läkarna för att anhöriga till efterlevande till vårdpersonal som dör i tjänsten och som är beroende av den avlidnes inkomst ska tilldelas ett statligt jobb – på samma sätt som sker för anhöriga till soldater som stupat i strid.
"IMA känner sig tvunget att påpeka att läkarna kunde ha stannat hemma i säkerhet under pandemin. Men de valde att tjäna nationen, på ett sätt som läkare gör av god medicinsk tradition", heter det i brevet.
Högst antal fall
I söndags registrerade Indien det högsta antalet bekräftade smittade på en dag i något land hittills – över 78 000 fall. Även under måndagen låg antalet nya fall på över 78 000 och fler än 3,6 miljoner har nu bekräftas sjuka i covid-19 – siffror som enligt flera studier sannolikt är betydligt högre i verkligheten.
Den snabba spridningen tros ha tagit fart efter att landet började öppna upp under sommaren efter en flera månader lång nedstängning. Hittills har 87 000 vårdanställda konstaterats smittade och 573 avlidit av viruset, enligt indiska myndighetsuppgifter.
i helgen gick en stor grupp kvinnliga vårdarbetare som arbetar på den indiska landsbygden ut i strejk. De krävde bland annat högre löner och tillgång till skälig skyddsutrustning, rapporterar al-Jazeera.
– Allt vi säger är regeringen ska tänka på oss, säger vårdarbetaren Ashwini Mhaske till Reuters.
De kvinnliga vårdarbetarna ses på många sätt som volontärer och är oftast de första som träffar covid-patienter på landsbygden. De kräver en månadslön på 10 000 rupier, vilket motsvarar omkring 1 200 kronor.
Underfinansierad sjukvård
Redan före pandemin brottades Indien med enorma hälsoutmaningar. Vårdsektorn är svårt underfinansierad och stora grupper i samhället saknar tillgång till sjukvård.
Under åren 2017–2018 gick bara 1,3 procent av landets bruttonationalprodukt till allmän hälso- och sjukvård, vilket kan jämföras med det globala snittet på 10 procent. Räknar man samman den totala investeringen i sjuk- och hälsovård var den 3,6 procent av landets BNP – vilket betyder att den privata sektorn får dubbelt så stor del som den allmänna.