Indisk vårdpersonal: Jämställ oss med soldater

Samtidigt som Indien rapporterar rekordhöga smittosiffror manar landets största läkarorganisation att vårdpersonal ska få samma förmåner som soldater i krig.

Bild från covid-19-provtagning i Indien, där vårdarbetarna vill att de ska jämställas med soldater och att anhöriga till avlidna vårdarbetare ska få samma förmåner som anhöriga till stupade soldater. Arkivbild.

Bild från covid-19-provtagning i Indien, där vårdarbetarna vill att de ska jämställas med soldater och att anhöriga till avlidna vårdarbetare ska få samma förmåner som anhöriga till stupade soldater. Arkivbild.

Foto: Mahesh Kumar A/AP/TT

Arbetsmarknad2020-08-31 17:35

"Alla läkare som offrat sina liv i kampen mot den här epidemin bör få samma förmåner som martyrer i den indiska armén och erkännas på samma sätt", skriver Indian medical association (IMA) i ett öppet brev till premiärminister Narendra Modi.

Kravet har en viss tyngd – IMA organiserar över 300 000 läkare.

I brevet argumenterar läkarna för att anhöriga till efterlevande till vårdpersonal som dör i tjänsten och som är beroende av den avlidnes inkomst ska tilldelas ett statligt jobb – på samma sätt som sker för anhöriga till soldater som stupat i strid.

"IMA känner sig tvunget att påpeka att läkarna kunde ha stannat hemma i säkerhet under pandemin. Men de valde att tjäna nationen, på ett sätt som läkare gör av god medicinsk tradition", heter det i brevet.

Högst antal fall

I söndags registrerade Indien det högsta antalet bekräftade smittade på en dag i något land hittills – över 78 000 fall. Även under måndagen låg antalet nya fall på över 78 000 och fler än 3,6 miljoner har nu bekräftas sjuka i covid-19 – siffror som enligt flera studier sannolikt är betydligt högre i verkligheten.

Den snabba spridningen tros ha tagit fart efter att landet började öppna upp under sommaren efter en flera månader lång nedstängning. Hittills har 87 000 vårdanställda konstaterats smittade och 573 avlidit av viruset, enligt indiska myndighetsuppgifter.

i helgen gick en stor grupp kvinnliga vårdarbetare som arbetar på den indiska landsbygden ut i strejk. De krävde bland annat högre löner och tillgång till skälig skyddsutrustning, rapporterar al-Jazeera.

– Allt vi säger är regeringen ska tänka på oss, säger vårdarbetaren Ashwini Mhaske till Reuters.

De kvinnliga vårdarbetarna ses på många sätt som volontärer och är oftast de första som träffar covid-patienter på landsbygden. De kräver en månadslön på 10 000 rupier, vilket motsvarar omkring 1 200 kronor.

Underfinansierad sjukvård

Redan före pandemin brottades Indien med enorma hälsoutmaningar. Vårdsektorn är svårt underfinansierad och stora grupper i samhället saknar tillgång till sjukvård.

Under åren 2017–2018 gick bara 1,3 procent av landets bruttonationalprodukt till allmän hälso- och sjukvård, vilket kan jämföras med det globala snittet på 10 procent. Räknar man samman den totala investeringen i sjuk- och hälsovård var den 3,6 procent av landets BNP – vilket betyder att den privata sektorn får dubbelt så stor del som den allmänna.

Fakta: Indien och viruspandemin

Bekräftade coronafall (den 31 augusti): 3,6 miljoner.

Bekräftade dödsfall (den 31 augusti): 64 469.

Den 25 mars startade den totala nedstängningen då 1,3 miljarder människor ombads stanna hemma.

Den 20 april tilläts jordbruk och vissa butiker som sålde jordbruksprodukter att öppna. Även banker, vissa myndigheter och varutransporter fick återuppta sin verksamhet.

I juni började den första delen av återöppningen av samhället med öppning av vissa varuhus, religiösa platser, hotell och restauranger – dock med krav på social distansering för arbetare och kunder.

I juli inleddes den andra delen av återöppningen som rör mycket av den övriga verksamheten. Lokala restriktioner har dock införts för särskilt drabbade områden.

En tredje återöppning inleddes i augusti, och sedan två veckor är till exempel resor över de flesta regiongränser tillåtna.

Källor: Johns Hopkins University, WHO, The New York Times och The Indian Express


Fakta: Indian medical association

Indian medical association är en intresseorganisation för indiska läkare och arbetar för att förbättra rättigheterna för landets vårdanställda.

Organisationen omfattar över 325 000 läkare på fler än 1 700 lokalavdelningar runt om i landet.

Organisationen grundades 1928, då Indien fortfarande stod under brittiskt styre.

Källa: Indian medical association

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!