USA-polis: Måste ingripa när kollega gör fel

Chock, avsky och ilska. Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA trodde inte sina ögon när han såg videon med det dödliga polisingripandet mot George Floyd.
–Vi poliser tränas för att skydda liv – och att ingripa om en kollega gör fel, säger han.

Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.

Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.

Foto: April Saul/AP/TT

Arbetsmarknad2020-06-04 05:55

– Det var som om poliserna omkring inte var medvetna om vad som pågick.

Zsakhiem James tvingas leta efter ord när han ska beskriva sin upprördhet över ingripandet som dödade Floyd i Minneapolis i förra veckan. De fyra polisernas agerande går inte i linje med någon utbildning han har fått eller gett, understryker han.

– Hur kunde de andra poliserna (som inte hade sitt knä på Floyds nacke) inte kolla att han var okej? Floyd låg på marken med handfängsel, jag förstår inte varför de inte bara tog honom till polisstationen.

Han kallar det inträffade "en skam" för poliskåren.

Skuggar varje polis

I helgen deltog James tillsammans med bland andra Camdens polischef Joseph Wysocki i demonstrationer mot polisiärt övervåld och för att hedra George Floyd. Manifestationerna var fredliga, till skillnad från i tvillingstaden Philadelphia på andra sidan Delawarefloden, vilket har uppmärksammats i flera medier och på Camdenpolisens Twitterkonto. För James, som har vuxit upp i staden och arbetat som polis i 28 år, var det självklart att delta.

– Polisen är en del av samhället, ingen utomstående ockupationsstyrka. Vi måste stå upp tillsammans, det är då vi är starka.

Flera gånger under samtalet understryker Zsakhiem James att poliser är mänskliga och i pressade situationer kan agera oprofessionellt. Men, lägger han till, det är där kollegorna kommer in. Det är de som ska säkerställa att det som inträffade i Minneapolis aldrig sker. Dödandet av George Floyd skuggar nu varje amerikansk polis, eftersom övervåld användes, resonerar han.

– Vi ska alltid sträva efter nedtrappning, avspänning. Våld får enbart användas i sista hand och då måttligt.

Får inte påverka

TT: Det talas mycket om underliggande rasism i poliskåren nu. Är det något som du har stött på?

– Rasfrågan har ingen betydelse när vi fattar (polisiära) beslut. När vi utbildar poliser här i Camden lägger vi särskilt fokus på omedveten rasism, sådan man kanske har fått med sig hemifrån, så att den inte ska påverka en.

Men, säger James, han kan inte tala för det övriga USA där protester mot ordningsmaktens övervåld har skakat många städer den senaste veckan. Och Camden är en speciell plats, vars polisinstruktörer nu i allt högre grad efterfrågas från andra delstater.

För tio år sedan var det annorlunda. Då hade Camden, som nu har 74 000 invånare, den högsta nivån av våldsbrott per capita i USA. Rån, våldtäkter och narkotikarelaterad brottslighet var vardag för många. Den stora vändpunkten kom 2015, då en speciell innerstadsstyrka skapades med uppdrag att arbeta förebyggande och stärka relationerna till invånarna.

– Våldsbrotten har gått ner med 40 procent de senaste tio åren. Och hittills i år har vi haft fyra mord, jämfört med 16 vid samma tid för fem år sedan. Det är ändå fyra för många, säger James.

Agera polis för varandra

TT: Demokraten Joe Biden har lovat att tillsätta en kommission för polisöversyn om han väljs till president i höst. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det redan finns ett robust system för översyn, genom olika myndigheter. Men skulle det ske är det inget vi fruktar utan något vi skulle samarbeta med.

TT: Anser du att alla fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd bör åtalas?

– I vårt polisdistrikt är det en plikt att ingripa. Hade det skett här hade de tvingats stå till svars för sitt (icke-)agerande. George Floyds liv stod på spel och ibland måste poliser agera polis för varandra.

Fakta: George Floyds död

Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en vit polisman med knäet på hans nacke i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats och den polis som satte sitt knä mot Floyds nacke har åtalats. Den federala polisen FBI utreder också fallet.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning. Nu råder nattligt utegångsförbud i flera städer.


Fakta: Camden i New Jersey

Camden i New Jersey är tvillingstad till Philadelphia i Pennsylvania. Städerna skiljs åt av Delawarefloden. Världskända sopptillverkaren Campbell Soup grundades här 1869.

Staden har 74 000 invånare. 42 procent identifierar sig som svarta och 50 procent som spansktalande så kallade hispanics. Inom poliskåren är 54 procent av de anställda minoriteter, främst svarta och spansktalande.

Cirka 9 procent har en högskoleexamen. 37 procent beräknas leva i fattigdom. Medianinkomsten för ett hushåll var 27 070 dollar år 2018, att jämföra med 61 837 för det övriga USA.

2012 hade Camden den högsta nivån av våldsbrott i USA, 2 566 våldsamma brott per 100 000 invånare – vilket var 6,6 gånger högre än landets genomsnitt. Sedan dess har brottsligheten gått ner.

Källor: USA:s statistikmyndighet Census , Camden County, FBI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!