Argentina: Valet över – resultat om några timmar

Vallokalerna har stängt i Argentina och de första resultaten väntas först om några timmar. Då ska omkring 70 procent av rösterna vara räknade, enligt uppgifter från medier i landet. Frågan är om det blir ultraliberalen Javier Milei eller ekonomiminister Sergio Massa som blir Argentinas nya president.

En nedklottrad valaffisch föreställande Argentinas ekonomiminister Sergio Massa i Buenos Aires.

En nedklottrad valaffisch föreställande Argentinas ekonomiminister Sergio Massa i Buenos Aires.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Argentina2023-11-19 07:56

Kommer en av Sydamerikas största ekonomier att svänga till höger?

De två presidentkandidaterna representerar helt olika framtider för Argentina som plågas av tresiffrig inflation efter årtionden av skulder, ekonomisk misskötsel och valutavolatilitet.

Söndagens andra och avgörande omgång i presidentvalet har ägt rum i ett läge som beskrivs som mycket polariserat. Många argentinare säger att de tvingas rösta på den som de anser vara det minst dåliga alternativet.

– Ingen av de två kandidaterna har några bra förslag. Jag röstade för den som kommer att göra minst skada i landet, som befinner sig i en komplicerad situation, konstaterar den 25-åriga sjuksköterskan Laura Coleman.

De jämna opinionsmätningarna har under valrörelsen pekat mot att det kan bli en rysare.

Kontroversiell kandidat

Populisten Javier Milei har jämförts med USA:s expresident Donald Trump och har blivit omskriven för sina kontroversiella uttalanden. Han förordar laglig försäljning av mänskliga organ, vill "spränga" centralbanken och införa USA-dollarn som ny valuta.

Mileis framgång i primärvalet i augusti kom som en chock för många. I den första valomgången i oktober gick det dock inte lika bra som mätningarna antytt.

Det som kanske mest har lockat väljare är populistens ilska mot det politiska etablissemanget.

– Jag hoppas att Milei vinner, säger den 50-årige taxichauffören Daniel Ayala och tillägger att han är "trött på korruptionen" hos den styrande peronistkoalitionen.

Nuvarande minister

Milei står mot mittenkandidaten Sergio Massa, nuvarande ekonomiminister som tillhör den peronistiska koalitionen Unión por la Patria.

Massa har hyllats för att ha lyckats omförhandla återbetalningen av ett mångmiljardlån från Internationella valutafonden, men klandras också för ökad fattigdom och att han inte lyckats hejda den rusande inflationen.

Under valkampanjen har Massa försökt framställa sig själv som den lugna, statsmannamässiga motsatsen till Milei.

Vallokalerna öppnade klockan 8 (12, svensk tid) på söndagsmorgonen och stängde tio timmar senare.

Röstningen har ägt rum på papper, vilket gjort räkningen oförutsägbar – men de första resultaten väntas omkring tre timmar efter att vallokalerna stängde.

Fakta: Sergio Massa

Sergio Massa, 51, är nuvarande ekonomiminister och tillhör den peronistiska koalitionen Unión por la Patria.

Han fick knappt 37 procent av rösterna i första valomgången.

Han har hyllats för att ha lyckats omförhandla återbetalningen av ett lån på 44 miljarder USA-dollar från Internationella valutafonden. Men han har också klandrats för att inte ha lyckats hejda den rusande inflationen – i september mättes den till 140 procent på årsbasis.


Fakta: Javier Milei

Ultraliberalen Javier Milei, 53, har blivit omskriven världen över för sina kontroversiella uttalanden, som att förorda laglig försäljning av mänskliga organ och införa amerikanska dollar som ny valuta i Argentina. På kampanjmöten har han ofta hållit upp en motorsåg som ska symbolisera den kraftiga minskningen av statliga utgifter.

I den första valomgången kom han tvåa med knappt 30 procent av rösterna.

Nationellt känd blev Milei när han började dyka upp som ekonomisk kommentator i tv, där han bråkade med andra inbjudna om vad som är rätt väg för det krisdrabbade Argentina. Han jämförs ofta med USA:s tidigare president Donald Trump.

2021 blev han invald i den argentinska kongressen med sitt nybildade parti La libertad avanza.


Fakta: Argentina

Argentina är stort som Västeuropa och har omkring 45 miljoner invånare. Drygt nio av tio argentinare bor i städer och en tredjedel i och kring huvudstaden Buenos Aires. I övrigt är landet relativt glest befolkat.

Landet har stora naturtillgångar. Förutom bördig jord finns olja, naturgas, koppar, guld och uran samt en rad andra mineraler. Jordbruket och livsmedelsindustrin är viktiga för ekonomin och svarar för en stor del av exportinkomsterna.

Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den populistiska ideologi som kallas peronism efter landsfadern Juan Perón.

Källa UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!