Historisk framgång för Argentinas opposition

Det blev ett rejält bakslag för Argentinas president Alberto Fernández i mellanårsvalet på söndagen. För första gången på närmare 40 år förlorade landets peronister majoritet i senaten.

Argentinas president Alberto Fernández efter det att vallokalerna stängde under söndagen.

Argentinas president Alberto Fernández efter det att vallokalerna stängde under söndagen.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Argentina2021-11-15 07:25

Framgångarna för oppositionskoalitionen, som går under namnet Tillsammans för förändring, tros bero på ett utbrett missnöje med bland annat hög inflation och utbredd fattigdom.

Enligt officiella siffror har oppositionen fått 40,1 procent av rösterna i den mest folkrika provinsen Buenos Aires, samtidigt som presidenten fick 38,4 procent. Mitten-högerkoalitionen har enligt det preliminära resultatet också vunnit i andra viktiga distrikt, som Santa Fe och Córdoba.

Medger misstag

Mitten-högerkoalitionens triumf kommer att innebära att det blir svårare för presidenten att bland annat få igenom lagändringar de kommande två åren på posten.

När de första resultaten trillade in under söndagskvällen släppte president Fernández ett inspelat uttalande där han medger misstag under sin mandatperiod, som inleddes för två år sedan när hans allians besegrade Tillsammans för förändring-ledaren Mauricio Macri som då var president.

I uttalandet lovar Fernández att sätta stopp för den "mycket svåra period" som han skyller på pandemin och föregångaren Macri, som under sin tid vid makten tog ett 57 miljarder dollar stort lån från Internationella valutafonden (IMF), som landet nu tampas med att betala tillbaka.

Oenig vicepresident

Det bistra valresultatet förutspås slå en kil mellan Alberto Fernández och hans vicepresident Cristina Fernández, som ledde Argentina från 2007 till 2015. De två har haft dispyter tidigare, bland annat när det gäller hur skulden till IMF bäst ska hanteras.

Meningsskiljaktigheterna mellan Alberto Fernández och Cristina Fernández, som namnen till trots inte är släkt, tros vara ett av skälen till valförlusten, vid sidan av den svaga ekonomin.

En annan anledning till varför det historiskt ledande peronistpartiet gått back kan även vara de skandaler som uppdagats under pandemin, när presidenten och hans närstående avslöjats bryta mot de egna pandemirestriktionerna.

Fakta: Argentina

Argentina är stort som Västeuropa och har omkring 45 miljoner invånare. Drygt nio av tio argentinare bor i städer och en tredjedel i och kring huvudstaden Buenos Aires. I övrigt är landet relativt glest befolkat.

Landet har stora naturtillgångar. Förutom bördig jord finns olja, naturgas, koppar, guld och uran samt en rad andra mineraler. Jordbruket och livsmedelsindustrin är viktiga för ekonomin och svarar för en stor del av exportinkomsterna.

Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den populistiska ideologi som kallas peronism efter landsfadern Juan Perón.

Peronismen har varit svår att karaktärisera eftersom den bygger på populism, korporativism och nationalism, och har inslag både från höger och vänster. Inom partiet finns både höger- och vänsterfalanger som i de flesta andra länder skulle tillhöra helt skilda partier.

Alberto Fernández, som varit president sedan 2019, anses vara vänsterperonist.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!