Kirchner riskerar hårt straff för korruption

Argentinas förra president riskerar att dömas till fängelse och slängas ut ur politiken om hon fälls för korruption. Åklagarna yrkar på hårt straff i den pågående korruptionsrättegången mot Cristina Kirchner.

Argentinas vicepresident Cristina Kirchner anklagas för bland annat mutbrott. Arkivbild.

Argentinas vicepresident Cristina Kirchner anklagas för bland annat mutbrott. Arkivbild.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Argentina2022-08-23 04:11

Det rådde en "extraordinär" korruptionsverksamhet när Cristina Kirchner styrde i Argentina. Det hävdar åklagarna i den pågående rättegången mot förra presidenten, och nuvarande vicepresidenten, Kirchner.

Åklagarna yrkar på tolv års fängelse och att 69-åriga Kirchner på livstid stängs ute från alla politiska uppdrag om hon fälls för den korruption de hävdar förekom under hennes tid som president, 2007–2015.

Bland annat ska Kirchner ha legat bakom pengatvätt och tagit emot stora mutor. Cristina och Nestor Kirchner – hennes nu avlidne make och företrädare på presidentposten – ska ha suttit i "toppen av en pyramid av olagliga nätverk".

– Det var en av de mest utomordentliga korruptionssystemen som tyvärr och sorgligt nog har funnits i vårt land, sade åklagaren Diego Luciani i sin slutplädering.

Målet har varit i rätten sedan 2019, och över etthundra vittnen har framträtt. Men rättegången fick göra ett längre uppehåll under coronapandemin.

Om hon fälls kommer Kirchner dock inte att behöva sitta av tiden bakom galler, som senator har hon parlamentarisk immunitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!