Val i sargat Argentina – "Trumpman" kan vinna

Avskaffad centralbank, dollarisering av den argentinska valutan – och laglig försäljning av mänskliga organ. Ultraliberalen Javier Milei har jämförts med USA:s Donald Trump. Nu kan han vinna presidentvalet i Argentina. Hans starka stöd är framför allt en reaktion på flera år av ekonomiskt förfall, säger Latinamerikaexperten Andrés Rivarola.

Ultraliberale Javier Milei ser ut att få flest röster i söndagens presidentval i Argentina. Arkivbild.

Ultraliberale Javier Milei ser ut att få flest röster i söndagens presidentval i Argentina. Arkivbild.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Argentina2023-10-22 07:00

När vallokalerna öppnar på söndagsmorgonen ser Javier Milei ut att få störst stöd, enligt de flesta opinionsundersökningarna. För att bli utsedd till president i första vändan krävs dock åtminstone 40 procent av rösterna. En andra valomgång i november är därför trolig.

Milei kallar sig "anarkokapitalist", påstår att den globala uppvärmningen är en lögn och säger att försäljningen av mänskliga organ borde vara "en marknad till".

I en intervju med den amerikanske tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson anklagar Javier Milei sin landsman påve Franciskus för att ha en "samhörighet med kommunistiska mördare", något som – även det – skapat starka reaktioner.

De kontroversiella utspelen har gjort att Milei stått i centrum under valkampanjen, konstaterar Andrés Rivarola, professor vid Nordiska Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

– Det gör att även den negativa kritiken kan vara till hans fördel, säger han.

Ekonomiskt förfall

Men det som kanske mest lockar väljarna är Mileis ilska mot vad han kallar "la casta", det politiska etablissemanget.

Retorik som riktas mot ett etablissemang har dykt upp i många länder under de senaste åren och är delvis ett resultat av en internationellt koordinerad kampanj, påpekar Rivarola.

– Man försöker måla upp sig själv som någon form av folkets representant mot makten och det här är väl Mileis variant på samma visa egentligen, säger han.

Rivarola kopplar det ökade politikerföraktet till den höga inflationen som landet lider av. Argentinarna är troligtvis väldigt trötta på det ekonomiska förfallet, påpekar han. De senaste åren har landet styrts av både en mittenvänster- och en högerregering.

– Men ingen av dem har lyckats lösa de ekonomiska problemen och det blir bara värre och värre, säger Rivarola.

– Det gör att jag tror att Milei just nu dyker upp som en stark kraft. Han pekar ut lösningar kring det här som till exempel dollariseringen av den argentinska valutan.

Den årliga inflationen låg i september på närmare 140 procent. Men landet har varit med om värre: Minnet lever fortfarande kvar från hyperinflationen i slutet av 80-talet.

– Argentinarna kan det här och de är livrädda, säger Andrés Rivarola.

Retorik eller politik?

För att Javier Milei ska kunna få igenom en stor del av den nationella politik som han föreslår krävs stöd även i kongressen, där hans parti förmodligen inte kommer att få majoritet.

Därför handlar många av vallöftena troligtvis mer om retorik än faktiskt politiskt innehåll, framhåller Rivarola.

De stora förändringarna kommer i stället ske på ett internationellt plan, om Milei blir vald till president, påpekar han.

Milei vill lämna flera av Argentinas internationella samarbeten, såsom det sydamerikanska handelsblocket Mercosur.

Han och övriga politiker i partiet La Libertad Avanza talar om ett "internationellt totalitärt kommunistiskt övertag" i Latinamerika – där även påven skulle ingå – som måste motas bort, berättar Rivarola.

– Den vänsterkoalition som deltar i det här valet får endast två procent av stödet i prognoserna. Det finns inget sådant, säger Andrés Rivarola om det "kommunistiska övertaget".

Det stora stödet för Milei är delvis en konsekvens av den höga inflationen, enligt Latinamerikaexperten Andrés Rivarola.
Det stora stödet för Milei är delvis en konsekvens av den höga inflationen, enligt Latinamerikaexperten Andrés Rivarola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!