Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

En av tiotusentals familjer som har flytt från utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

En av tiotusentals familjer som har flytt från utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Foto: Vahan Stepanyan/AP/TT

Armenien2023-10-03 05:57

Över 100 000 människor har de senaste veckorna strömmat in i Armenien från den azerbajdzjanska utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Detta sedan Azerbajdzjan inlett en blixtoffensiv i regionen, vars befolkning främst består av etniska armenier.

Utan förnödenheter på grund av Azerbajdzjans blockad – och totalt underlägsna i antal soldater – tvingades Karabach-styrkorna kapitulera efter 24 timmar.

I torsdags meddelade utbrytarregionens styre att de skulle upplösa sin regering före årets slut.

Ilska och frustration

Nu har nästan hela regionens befolkning på 120 000 invånare tagit sig till Armenien. Runt 35 000 av dem har fått ett tillfälligt boende, enligt lokala myndigheter.

Samtidigt har gatorna i huvudstaden Jerevan fyllts av demonstranter som kräver att premiärminister Nikol Pasjinjan avsätts. Oppositionen anklagar honom för att ha misslyckats med att försvara Nagorno-Karabach.

– Det finns en enorm ilska och frustration riktad mot Nikol Pasjinjan, säger Laurence Broers, Kaukasusexpert vid tankesmedjan Chatham House, till nyhetsbyrån AP.

Flera bedömare har även noterat en växande ilska i befolkningen mot Armeniens främsta allierade Ryssland.

De 2 000 så kallade fredsbevarande ryska soldaterna som befunnit sig i Nagorno-Karabach sedan 2020 räckte inte eller gjorde inte sitt jobb, anser kritikerna – däribland Pasjinjan, som även varnar för ett växande hot mot Armenien.

Omfamnar väst

De ryska styrkorna "backade i princip bara", enligt Thomas de Waal, forskare vid tankesmedjan Carnegie Europe.

– Det är uppenbart att Azerbajdzjans militära operation inte skulle ha varit möjlig om de ryska fredsbevarande styrkorna hade försökt bevara freden, säger han till AP.

Moskva-regimen har i sin tur anklagat Pasjinjan för att skada Armeniens relation med Ryssland genom att "omfamna väst". Armenien har bland annat hållit gemensamma militärövningar med USA, vilket tidigare har varit otänkbart.

Landet har också erkänt Internationella brottmålsdomstolens (ICC) jurisdiktion, efter det att domstolen anklagat president Vladimir Putin som högst ansvarig för massförflyttningar och tvångsadoptioner av ukrainska barn till Ryssland.

Beroende av Ryssland

Efter händelseutvecklingen i Nagorno-Karabach har tonläget hårdnat ytterligare:

"Det armeniska ledarskapet gör ett stort misstag genom att medvetet försöka bryta Armeniens mångfacetterade och månghundraåriga band med Ryssland och göra landet till gisslan i västvärldens geopolitiska spel", heter det i ett uttalande från ryska utrikesdepartementet.

Armenien är fortfarande med i det ryskledda militärsamarbetet ODKB (CSTO på engelska) och andra allianser ledda av Ryssland.

Armenien är också värd för en rysk militärbas och vid gränsen till Turkiet patrullerar ryska gränsvakter. Även ekonomiskt, bland annat när det kommer till energiförsörjning, är landet starkt beroende av Ryssland, framhåller Laurence Broers.

– Det kommer att krävas en hel del kreativitet från andra länder för att Armenien ska kunna bredda sin utrikespolitik, säger han.

Fakta: Armenien och Azerbajzdjan

Armenien, med 2,8 miljoner invånare, är till ytan lika stort som Småland. Det gränsar till Georgien i norr, Turkiet i väst, Iran i syd och Azerbajdzjan i öst.

Azerbajdzjan, med 10,2 miljoner invånare, är stort som Götaland och gränsar till Ryssland och Georgien i norr, Armenien och Turkiet i väst, Iran i syd och Kaspiska havet i öst.

Båda länderna ingick i Sovjetunionen och blev självständiga 1991.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!