Uppretat Armenien: Putin lämnar oss i sticket

Armeniens premiärminister anklagar än en gång Ryssland för att lämna sin kaukasiska bundsförvant i sticket. I ljuset av rädslan för en eskalering i konflikten med Azerbajdzjan vänder Armenien nu blicken västerut.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan under tisdagens pressträff i huvudstaden Jerevan.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan under tisdagens pressträff i huvudstaden Jerevan.

Foto: Tigran Mehrabyan/AP/TT

Armenien2023-03-14 13:52

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan har den senaste tiden blivit alltmer kritisk mot den ryskledda militäralliansen ODKB (CSTO på engelska), som han anser ha misslyckats med löftet att skydda Armenien i den pågående konflikten med grannen Azerbajdzjan om den omtvistade regionen Nagorno-Karabach.

När nya dödliga strider bröt ut i regionen i höstas vädjade Armenien till ODKB om hjälp – utan att få gehör, trots att Ryssland har en permanent militärbas i landet. Kremls inblandning i Kaukasien uppges ha minskat i takt med att Rysslands militär fått fullt upp i Ukraina.

Ringdes med Putin

Under en pressträff på tisdagen uppger den armeniske premiärministern att risken för en upptrappning i Nagorno-Karabach är "väldigt hög" och att Azerbajdzjans retorik blir alltmer aggressiv.

Enligt Pasjinjan talade han under måndagen i telefon med Rysslands president Vladimir Putin och uttryckte då sin oro över situationen.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar med i huvudsak armenisk befolkning.

Välkomnar hjälp från andra

I december inledde en grupp azerbajdzjanska demonstranter, som påstod sig vara klimataktivister, en blockad av Latjinpasset som utgör den enda vägen in och ut ur den omstridda regionen. Blockaden har lett till att över 100 000 människor lider brist på mat och andra basvaror och ytterligare spätt på den infekterade relationen mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Bristen på stöd från Moskva har gjort att Armenien nu vänder blicken västerut. Under tisdagens pressträff säger Pasjinjan att han skulle välkomna hjälp från andra länder, så som USA och Tyskland, med medlande i konflikten då "existerande säkerhetsarkitektur inte fungerar".

Fakta: Försvarspakten ODKB

Fördragsorganisationen för kollektiv säkerhet (ODKB på ryska, CSTO på engelska) har sex medlemmar: Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan.

Efter Sovjetunionens fall skrev nio av de nybildade staterna under ett kollektivt säkerhetsfördrag. Efter några år hoppade några av dem av, men 2002 formaliserades samarbetet i en regelrätt militärallians med sex stater. Medlemmarna får köpa ryska vapen till förmånliga priser.

Likt Nato har den östliga alliansen en nedtecknad paragraf om att en attack mot en medlemsstat ska uppfattas som en attack mot samtliga. I praktiken har den dock föga betydelse eftersom staterna har haft svårt att enas om vad som utgör en sådan attack.

Armenien har fått nobben när landet har velat ha stöd i konflikten med Azerbajdzjan. Två medlemsländer, Kirgizistan och Tadzjikistan, har även tidvis legat i krig med varandra.

ODKB har skickat fredsbevarande styrkor vid ett tillfälle. Det var i början av 2022, när det nya ledarskapet i Kazakstan kallade på hjälp för att stävja landsomfattande protester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!