Armenien och Azerbajdzjan förbereder samtal

Armenien och Azerbajdzjan förbereder sig för fredssamtal efter att strider mellan de två tidigare sovjetrepublikerna nyligen blossat upp igen.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan. Arkivbild.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan. Arkivbild.

Foto: Johanna Geron

Armenien/Azerbajdzjan2022-04-07 08:27

Vid ett möte i Bryssel under onsdagen ska Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev ha "beordrat utrikesministrarna att inleda förberedande arbete för fredssamtal mellan de två länderna", enligt Armeniens utrikesdepartement.

"En överenskommelse nåddes under mötet … om att inrätta en bilateral kommission för frågorna om reglering av gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan och som kommer att ansvara för säkerhet och stabilitet längs gränsen".

EU:s rådsordförande Charles Michel, som deltog i samtalen i Bryssel säger att han noterat båda ländernas ledares "uttalade önskan om att snabbt gå mot ett fredssamtal mellan länderna".

Den väpnade konflikten mellan länderna handlar om vem som ska ha kontroll över den omtvistade regionen Nagorno-Karabach. Under kriget där 2020 dödades minst 6 000 människor under ett par veckors sammandrabbningar innan det fick ett stopp genom en överenskommelse om eldupphör som medlats fram av Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!