Michel: Uppmuntrade dem att ta modiga steg

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan har mötts i Bryssel för att försöka lösa den decennier långa konflikten i regionen Nagorno-Karabach.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel är försiktigt optimistisk efter dagens möte mellan Azerbajdzjans och Armeniens ledare. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel är försiktigt optimistisk efter dagens möte mellan Azerbajdzjans och Armeniens ledare. Arkivbild.

Foto: Vladimir Voronin

Armenien/Azerbajdzjan2023-07-15 17:12

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som lett de fredssträvande samtalen mellan de båda länderna, beskriver dem för AFP som "uppriktiga, ärliga och sakliga".

– Jag uppmuntrade dem att ta modiga steg för att säkerställa avgörande och oåterkalleliga framsteg mot en normalisering. Som en prioriterad fråga bör våld och hård retorik upphöra för att skapa en grogrund för fred, säger han.

Enligt det armeniska utrikesdepartementet har förhandlingarna bland annat fokuserat på den fördjupade humanitära krisen i Nagorno-Karabach.

"Båda sidor enades om att intensifiera arbetet med att ta itu med de frågorna när fredsprocessen går framåt", heter det från ministeriet.

Nya spänningar

Charles Michel säger att han har för avsikt att organisera ett nytt möte mellan Ilham Aliyev och Nikol Pashinyan i Bryssel och ytterligare ett i Spanien i oktober, där även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron ska delta.

Dagens samtal hölls samtidigt som Azerbajdzjans stängning av Lachin-korridoren, den enda landförbindelsen mellan Nagorno-Karabach och Armenien, skapat förnyade spänningar. Azerbajdzjan anklagar också armeniska separatister i utbrytarregionen för att ha använt radiostörningar mot passagerarflygplan.

Separatiststyret i Nagorno-Karabach förnekar påståendena och kallar dem en "absolut lögn".

Ryssland föreslår möte

Samtidigt som förhandlingarna pågick i Bryssel försökte Ryssland ta tillbaka initiativet som fredsmäklare i regionen och föreslog att ett ryskt-azerbajdzjansk-armeniskt toppmöte hålls i Moskva för att underteckna "det relevanta fredsfördraget".

"Ryssland är redo att organisera ett trilateralt möte för utrikesministrarna i Moskva inom en snar framtid", skrev landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Varnar för humanitär kris

På fredagen samlades omkring 6 000 människor i bergsområdet Nagorno-Karabach för att kräva att Lachin-korridoren skulle öppnas igen. Lokala separatister, som varnade för en humanitär kris, uppmanade Moskva – som flera gånger tidigare agerat fredsmäklare i regionen – att säkerställa fri rörlighet i området.

Azerbajdzjan tillät senare Röda Korset att återuppta medicinska evakueringar från Nagorno-Karabach till Armenien.

Azerbajdzjans stängning av Lachin-korridoren, den enda landförbindelsen mellan Nagorno-Karabach och Armenien, har skapat förnyade spänningar i regionen. Arkivbild.
Azerbajdzjans stängning av Lachin-korridoren, den enda landförbindelsen mellan Nagorno-Karabach och Armenien, har skapat förnyade spänningar i regionen. Arkivbild.
Svårlöst konflikt i Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach är ett bergsområde i södra Kaukasien som ligger inom Azerbajdzjans gränser, men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning. Området har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan länderna och två krig har utkämpats om området.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Lachin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

Så sent som i slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!