Amerikanskt valkaos önskedröm för Peking

Oreda, oklarhet och ilska i världens största demokrati blir det kinesiska kommunistpartiets bästa argument för sitt system. –För Kina är Trump som sänd från himlen, säger professor Steve Tsang.

Kinas president Xi Jinping under ett besök i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild.

Kinas president Xi Jinping under ett besök i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild.

Foto: Ju Peng/AP/TT

Utrikes2020-11-04 18:45

Peking letar alltid efter sätt att visa att det kommunistiska enpartisystemet är överlägset den västerländska demokratin och det som nu sker i USA passar perfekt in i det narrativet, säger Steve Tsang, professor vid SOAS-universitetet i London, till TT.

– USA är i totalt kaos, de går mot en konstitutionell kris och oavsett om de hamnar där eller ej så svärtar valkaoset ner den amerikanska demokratin, säger han.

Kommunistpartiet kan argumentera att den är dålig, stökig – till och med farlig. Det är viktigt för ledningen i Peking, inte minst för att inrikespolitiskt skapa legitimitet för den egna politiken.

"Perfekt tajming"

Det finns också andra fördelar som Peking kan dra av valkaoset i USA, säger Steve Tsang. Med amerikanerna helt absorberade av sitt – samtidigt som Europa stänger in sig i en andra coronavåg – är det fritt fram för Peking att agera, om de skulle vilja det.

– Jag säger inte att Peking kommer att angripa Taiwan under de här kaotiska veckorna, för vi hade märkt om de förberedde en så stor operation. Men om det finns något som Peking vill driva, så är nu en perfekt tajming för det, säger han.

Kinesiska medier rapporterar om ett USA djupt splittrat, ett system på gränsen till kollaps och en stämning i samhället som är svårkontrollerad. En poäng man gör är att USA historiskt har sått splittring i länder där man velat se en sådan – men att USA nu får smaka på sin egen medicin.

"Det återstår att se hur 'inbördeskriget' utvecklar sig som ett resultat av valet", skriver statliga tidningen Global Times i en ledare.

Oväntat nyanserat

Ändå andas opinionsartiklarna inte så mycket skadeglädje som man hade kunnat förvänta sig utan antar snarare en mer dämpat oroad ton, påpekar Börje Ljunggren, Kinakännare och före detta ambassadör i Peking.

– Det är lite överraskande. De skriver att Trump har skapat global instabilitet präglad av aggressivitet. Det finns en oro över att världen blir för instabil, tycker jag mig läsa, säger han till TT.

Officiellt finns ännu inga reaktioner från den asiatiska stormakten på det som pågår i dess konkurrent i väst och inte heller inför valet har Peking gått ut med en favorit. Så brukar det dock vara. Och oavsett vem som vinner valet, så kommer det inte att innebära någon stor förändring i Vita Husets Kinapolicy, eftersom det finns en konsensus över partigränserna i frågan. Det är bedömare överens om.

Gjort Kina "great again"

Men det finns ändå anledningar för Peking att föredra en kandidat. Och det är Donald Trump, säger Steve Tsang. Trots handelskrig och virusskammande. Den främsta orsaken är att Trump kommer att fortsätta vara en president som väljer bort multilaterala samarbeten och allianser – vilket Joe Biden inte väntas göra. För Pekings maktambitioner är det bättre att ha en splittrad värld runt sig, än en enad.

– För Kina är Trump som sänd från himlen. Även om Xi Jinping aldrig riktigt föll för Trumps försök till bromance så föredrar de honom. Men de skulle inte säga det, säger Steve Tsang.

Börje Ljunggren håller inte med. Han tror att Peking efter fyra Trump-år föredrar Biden, trots att han kommer att driva frågor om till exempel mänskliga rättigheter hårdare.

– De tycker att det vore lättare och mer förutsägbart att handskas med honom. Även om Trump ju egentligen snarast har gjort Kina "great again" under sin tid. Kina är beroende av något slags fungerande ordning. Biden innebär också möjligheter till samarbete på till exempel klimatområdet.

Statliga kinesiska tidningen Global Times rapporterar på USA:s valdag den 3 november.
Statliga kinesiska tidningen Global Times rapporterar på USA:s valdag den 3 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!