Belgien: Vi har ryggen mot väggen

Nya nedstängningar hotar i Belgien när coronakrisens andra våg ökar i styrka. Myndigheterna talar om en tsunami och sjukvård, skolor och näringsliv går på knäna.

Sjukvårdsarbetare vid en covidteststation i Antwerpen på tisdagen.

Sjukvårdsarbetare vid en covidteststation i Antwerpen på tisdagen.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Utrikes2020-10-21 09:05

De senaste två veckorna har antalet fall av covid-19 ökat med 239 procent. Snittet den senaste veckan ligger på nästan 9 000 nya fall om dagen – i ett land med bara drygt 11 miljoner invånare.

Konsekvenserna märks tydligt.

Skolledarna har fullt upp med att hitta vikarier till lärare som insjuknat eller satts i karantän.

– I går satt jag fortfarande klockan 22 och försökte hantera lärarfrånvaron. Vi står med ryggen mot väggen. Vi ersätter med gymnastiklärare och hemspråkslärare men vår ledning förbereder också för att meddela att vi måste stänga av organisatoriska skäl, säger Isabelle Allelyn på en högstadieskola i Herve utanför Liège till tidningen Le Soir.

"En tsunami"

I sjukvården har order gått ut om att tills vidare skjuta upp all icke brådskande vård för att prioritera covid-19-behandling. I Bryssel ringlar samtidigt köerna långa kring de testcentraler som finns, trots besked om att man just nu bara hinner med att testa personer med symptom.

Även här är personalsituationen kritisk.

– Vi har en betydande personalbrist, som inte bara kopplas till frånvaro utan också till sjukdomar och utbrändhet, säger Marital Moonen på ett sjukhus i Liège till nyhetsbyrån Reuters.

Hälsominister Frank Vandenbroucke varnade i helgen för att den belgiska andravågen påminner om en tsunami, åtminstone i Bryssel och landets fransktalande delar.

Nedstängd vår

Belgien hade en hård coronavår med Europas högsta dödstal per capita, bortsett från pyttestaten San Marino. Mycket berodde på att sjukdomen snabbt spreds på landets ålderdomshem, där dessutom många sjuka blev kvar då man samtidigt försökte undvika alltför hårt tryck på sjukhusen.

Läget normaliserades först efter nästan två månader med strikta åtgärder i form av hemarbete, inställt idrotts- och kulturliv, stängda skolor och restauranger och bara öppet för livsmedelsaffärer och apotek.

När siffrorna steg igen i augusti beordrades munskydd på för i stort sett hela samhället. Trots det pekar nu alla smittotal uppåt igen, inte minst förklarat med att alltför många – runt 60 procent enligt en mätning nyligen – struntar i de regler som finns.

"Slå till ordentligt"

Nu bävas för nya nedstängningar. Landets restauranger tvingades stänga i söndags och har bara öppet för avhämtning. Skolorna har redan fått det kommande höstlovet automatiskt förlängt till den 11 november.

– Låt oss sluta spela poker och slå till ordentligt. Kanske inte med en hård nedstängning som i våras men åtminstone genom stänga alla inte nödvändiga affärer och industrier samt idrotten och kulturen, säger virologen Emmanuel André till tidningen Le Meuse.

Fakta: Coronaviruset i Belgien

Belgien, med drygt 11 miljoner invånare, har hittills räknat in 10 489 döda i covid-19. Av större länder har endast Peru en större dödssiffra per person.

Antalet fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna ligger på 872,2. Antalet nya fall den senaste veckan ligger på i snitt 8 975 per dag.

För tillfället vårdas 2 969 patienter på sjukhus för covid-19 i Belgien, varav 486 får intensivvård. Totalt har landet omkring 2 000 intensivvårdsplatser.

Källa: Sciensano.be

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!