Demokraten Joe Biden har valts till USA:s blivande president – både av landets befolkning och elektorskollegiet. Högt uppsatta republikaner i senaten har erkänt hans seger.
– En stor majoritet av USA:s befolkning anser att Joe Biden är den rättmätige tillträdande presidenten, säger Jason Mollica, professor vid School of Communication vid American University i Washington DC, till TT.
Men det finns fortfarande republikaner som hoppas på ett annat resultat. För drygt en vecka sedan hade Donald Trump ett möte i Vita huset med ett dussintal republikanska ledamöter från representanthuset, rapporterar Politico. Deras plan var att försöka omkullkasta valresultatet när kongressens två kamrar, representanthuset och senaten, den 6 januari samlas för att slutgiltigt godkänna resultatet.
Det är ett långskott. Det sista halmstrået för Trump.
– Fler och fler representanthusledamöter och senatorer blir övertygade om att valet har stulits, hävdade den republikanske representanthusledamoten Mo Brooks, som var med på mötet i Vita huset, till Politico.
Republikaner skeptiska
Mo Brooks påstod att fler anslöt sig till planen att motsätta sig valresultatet – men han fick mothugg av partikamraten och senatorn John Thune, den näst mäktigaste republikanen i senaten, som ansåg att försöket var slöseri med tid.
– Det kommer inte att leda någonvart, sade Thune om att försöka rösta ner valresultatet, rapporterade Bloomberg.
Splittringen inom det republikanska partiet gällande synen på valet speglar sig i väljarkåren. Drygt hälften av de republikanska väljarna i en mätning ansåg två veckor efter valet att Donald Trump var den rättmätige segraren, enligt en opinionsundersökning från Reuters som publicerades den 18 november. Bara 29 procent av dem ansåg att Biden rättvist vann valet.
– Det går aldrig att övertyga alla. När man kör runt i vissa delar av landet ser man många skyltar med budskap om att valet måste vinnas tillbaka. Det kommer alltid att finnas folk som tror på någon form av konspiration. Dessa har tagit efter president Trumps sätt att tänka och tycker att de har bestulits på valet, säger Jason Mollica vid American University.
President Trump fortsätter alltjämt att på Twitter hävda att valsegern har tagits ifrån honom genom omfattande röstfusk, trots att stämningarna som hans advokater och partikamrater har lämnat in har fått kalla handen i domstolarna.
Svärs in 20 januari
Elektorskollegiet har dessutom slagit fast valresultatet – 306 elektorer röstade som väntat på Biden och 232 lade sina röster på Trump. Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Joe Biden i presidentvalet, som avgjordes den 3 november. Den sittande presidenten Donald Trump fick 74 miljoner röster.
Om mindre än en månad, den 20 januari, blir Joe Biden USA:s 46:e president, när han svärs in vid den traditionsenliga ceremonin vid Kapitolium i huvudstaden Washington DC.
När Bidens regering tillträder kommer de flesta amerikaner att lämna de fyra åren med Trump och hans anklagelser bakom sig, tror Mollica. Det splittrade landet behöver försoning – och skadan som Trump har åsamkat med sina anklagelser om bland annat valfusk är inte större än att den kan läka.
– Det är mycket som behöver läka, men det är inte Grand Canyon. Sprickan är inte så stor att den tar åratal att fixa, eftersom en stor del av det amerikanska folket röstade på Biden och det finns många som vill blicka framåt, säger Mollica och fortsätter:
– Trump talar bara till sina trogna anhängare.
"Visa att du gör ditt bästa"
TT: Hur ska då Biden göra för att övertyga skeptikerna som tvivlar på att han är den rättmätige tillträdande presidenten?
– Det bästa försvaret mot någon som tvivlar är att visa dem att du gör ditt bästa för dem, säger Mollica.
Med andra ord är det endast politisk handlingskraft som är Bidens väg mot acceptans och försoning, i ett land vars ekonomi just nu plågas svårt av pandemin, enligt honom.
– Mycket kommer att bero på hur president Biden hanterar ekonomin och vad han kan göra för att få i gång den. Det enda sättet att tysta kritikerna är att se till att genomföra reformer som kommer alla till godo, både individuellt och som nation. Om den tillträdande presidenten inte lyckas med det spelar det ingen roll i fall man röstade på honom eller inte, säger Mollica.