I Luxemburg syns både rynkade pannor och hoppfulla miner sedan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informerat EU-ländernas EU-ministrar om läget just nu.
– Vi är i en väldigt svår fas. Tiden springer ifrån oss. Vi måste skynda på vår krisplanering (för ett avtalslöst läge), säger ordförandelandet Tysklands Michael Roth på presskonferensen efteråt.
Barnier själv utlovar fortsatta försök att ändå nå fram till ett avtal om handel, fiske och andra samarbeten.
"EU kommer att fortsätta att arbeta för en rättvis uppgörelse under de kommande dagarna och veckorna", skriver Barnier på Twitter.
"Rörelse i rummet"
De 27 kvarstannande EU-länderna står också fortsatt bakom Barnier och hans förhandlare.
– Det finns en enighet i medlemskretsen, som har funnits hela tiden, om att vi verkligen ska försöka gå i mål. Men att att vi naturligtvis måste se till att det sker på villkor som vi kan acceptera, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) efter mötet.
Trots allt har de senaste veckorna skvallrat om mer positiva känslor från förhandlingarna.
– Det är en hel del rörelse i själva rummet. Det resoneras om hur man kan komma överens när det gäller rättvisa konkurrensvillkor. Men det återstår en hel del problem när det gäller tvistlösningar. Och sedan är fisket kvar som en stor fråga också, säger Dahlgren.
Avtal på torsdag?
Från EU-sidan uppmanas Storbritannien att "röra på sig" i förhandlingarna. Och från Storbritannien hörs samma ord om EU.
– I slutändan krävs samma goda vilja, pragmatism och flexibilitet från EU:s sida som Storbritannien och premiärministern har visat, säger utrikesminister Dominic Raab i det brittiska parlamentets underhus, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sedan tidigare meddelat att han kan tänka sig ett läge utan avtal, om ingen uppgörelse finns på bordet före den 15 oktober.
Det datumet ser ändå inte Hans Dahlgren som så dramatiskt.
– Jag tror ingen förväntar sig att det ska vara ett färdigt avtal underskrivet och klart i övermorgon, den 15 oktober. Men jag tror att britterna ligger på för att det ska hända så mycket som möjligt fram till dess. Och vi vill också ligga på för att det ska hända så mycket som möjligt i förhandlingarna, säger EU-ministern.
Toppmöte väntar
Under onsdagen ska Johnson ha ett telefonmöte om läget med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Därefter landar bollen hos EU-ländernas stats- och regeringschefer vid veckans toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.
Hans Dahlgren är hoppfull.
– Jag är rätt övertygad om att förhandlingarna kommer att fortsätta och förhoppningsvis få ny fart, säger Dahlgren.
Michel Barnier har heller inte gett upp.
– Hans inriktning är förstås som förhandlare att han ska gå i land med det här. Men han har inte sagt vilka odds han sätter på det, säger Hans Dahlgren i Luxemburg.