Danmarks vaccination har tagit fart

I februari hoppas danska myndigheter kunna vaccinera 100 000 människor om dagen. Man öppnar också för att låta det gå lite längre tid mellan den första och andra sprutan.

Danmark har kommit igång med vaccinationen mot covid-19. Här sker en av vaccineringarna den första dagen, den 27 december, i Ålborg.

Danmark har kommit igång med vaccinationen mot covid-19. Här sker en av vaccineringarna den första dagen, den 27 december, i Ålborg.

Foto: Lars Horn/Ritzau Scanpix/TT

Utrikes2021-01-04 21:50

Målet är att vaccinationen ska ha kommit upp i den takten nästa månad, uppger myndigheten Sundhedsstyrelsens högste chef Søren Brostrøm för tidningen Berlingske.

– Det är vad vi arbetar mot, säger han, och understryker att man ännu inte nått dit i nuläget.

– Men vi rör oss i den riktningen, i takt med att vi får nya vacciner levererade och fler blir godkända.

Slutet av sommaren?

Vaccinationen av Danmarks invånare har kommit igång snabbare än planerat. Sedan den första sprutan gavs den 27 december har fler än 47 000 personer fått en första dos. Det är en knapp procent av landets befolkning.

Alla som bor i landets äldreboenden och vårdhem som vill bli vaccinerade ska ha fått en spruta innan veckan är över, meddelar Danske Regioner i ett pressmeddelande.

– Om allt går enligt planen kan man mycket väl ha vaccinerat merparten av den vuxna befolkningen innan sommaren är slut, säger Lægemiddelstyrelsens chef Thomas Senderovitz till Danmarks Radio.

Sex veckor till dos två

Myndigheterna har beslutat att ändra sin rekommendation om hur lång tid det kan gå innan den andra vaccindosen ges. Den förlängs till sex veckor, men om man har möjlighet att ta den andra dosen inom tidigare rekommenderade tre till fyra veckor så bör man likväl göra det, enligt Sundhedsstyrelsen.

Vaccintillverkarna Biontech och Pfizer meddelar dock ungefär samtidigt att det ännu inte finns vetenskapliga belägg för att skyddet från den första dosen håller i sig längre än de tre veckor som gällde i den ursprungliga studien. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har satt sin rekommendation till sex veckor.

Storbritannien förlängde nyligen den rekommenderade mellantiden ännu mer, i syfte att fler människor ska hinna få en första dos snabbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!