Därför är det oroligt i Kosovo

Otroligheter har blossat upp i norra Kosovo efter en sammandrabbning mellan polis, fredsbevarande styrkor och serbiska demonstranter. Enligt forskaren Ivan Gusic är händelsen ett symtom på en större konflikt.

Demonstranter i staden Zvecan i norra Kosovo drabbade samman med styrkor från den Natoledda fredsstyrkan Kfor på måndagskvällen. Arkivbild.

Demonstranter i staden Zvecan i norra Kosovo drabbade samman med styrkor från den Natoledda fredsstyrkan Kfor på måndagskvällen. Arkivbild.

Foto: Bojan Slavkovic AP/TT

Utrikes2023-05-30 15:49

Vad har hänt?

Våldsamheter bröt ut i måndags efter att demonstranter försökt inta kommunhuset i Zvecan i norra Kosovo. Syfte var att stoppa det nyvalda styret i staden.

Oroligheterna ledde till att Serbien satte sina militära styrkor i högsta stridsberedskap. Över 30 soldater från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor skadades och Nato har fördömt vad organisationen kallar en attack.

Protesterna bottnar i det lokalval som hölls i april. Cirka 50 000 serber som är bosatta i Kosovos norra regioner bojkottade valet i protest mot att deras krav på ökad autonomi inte har mötts.

— Serberna bojkottade valet så borgmästarna blev vald med ett fåtal procent av rösterna, så de är ju inte representativa för befolkningen. Oroligheterna vi ser är bara ett symtom och uttryck för den underliggande konflikten, säger Ivan Gusic, biträdande lektor i statsvetenskap på Uppsala universitet och associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Vad ligger bakom oroligheterna?

Enligt Ivan Gusic går oroligheterna tillbaka till Kosovokriget som utkämpades i Kosovo samt övriga delar av dåvarande Jugoslavien mellan 1998 och 1999.

– Serbien har ända sedan krigsslutet strävat efter att återta kontroll över Kosovo medan Kosovo å sin sida har strävat efter självständighet, vilket de utropade 2008. Serbien erkänner inte Kosovos självständighet och vill underminera den, och det är oftast här konflikten ligger. När oroligheter blossar upp är de nästan alltid i de norra delarna.

Varför är norra Kosovo ett så känsligt område?

– Norra Kosovo gränsar till Serbien. I delar av Mitrovica, en stad i norra Kosovo som ligger norr om floden Ibar och är en egen kommun, bor det 75 till 85 procent serber och ännu fler i de tre närliggande kommunerna. Ända sedan krigsslutet 1999 har det varit den stora konfliktplatsen. Det finns serbiska enklaver i södra Kosovo, men de är isolerade och inte ett reellt hot mot Kosovos suveränitet. I den norra delen pågår fortfarande en konflikt om vem som de facto har kontroll över området. Det är också den enda regionen där Kosovos institutioner inte är etablerade fullt ut.

Hur allvarlig är situationen?

– Det har varit oroligt i omgångar sedan 1999, och sedan har det lagt sig utan att situationen förändrats. Jag skulle säga att det här är första gången på ett tag som jag har blivit lite orolig. De här incidenterna har kommit lite väl tätt inpå varandra på sistone, med mer frekventa demonstrationer, serber som överger Kosovos institutioner, och ett flertal skjutningar.

Kan det bli krig?

– Det tror jag inte. Den som har ansvar för Kosovos gräns är Nato. Om Serbien skulle gå in med stridsvagnar skulle de bli bombade till stenåldern, men samtidigt ska man inte underskatta situationen. Folk som bor i regionen är luttrade men också realister. Det krävs bara ett snedsteg från någon för att den underliggande konflikten på allvar ska blossa igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!