Dystra rekordsiffror i Sydkorea

Rekordmånga nya dödsfall med coronaviruset rapporteras från Sydkorea, där vårdens resurser är ansträngda och farhågor om en ny strikt nedstängning har fått människor att börja hamstra mat.

En vårdanställd tar coronaprov vid en provisorisk klinik i huvudstaden Seoul. Arkivbild.

En vårdanställd tar coronaprov vid en provisorisk klinik i huvudstaden Seoul. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Utrikes2020-12-17 10:48

Ytterligare 22 människor med coronaviruset har dött i landet, vilket är betydligt fler än den tidigare högsta siffran på 13 döda som kom tidigare i veckan, meddelar smittskyddsmyndigheten KDCA.

Dödstalet väntas stiga ytterligare eftersom antalet smittade har gått upp rejält, framför allt i den tätbefolkade huvudstaden Seoul med omnejd.

Regeringen har varnat för att det kan bli aktuellt med hårdare åtgärder mot företags verksamheter, även om det ses som en sista utväg.

– Jag har redan beställt tiotals snabbrispaket på nätet, och många av mina vänner och deras familjer skyndar till stora matbutiker, säger en invånare till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt regeringen kommer en varning att gå ut i förväg om strikta restriktioner införs.

– Det kommer inte att bli så att alla mataffärer är stängda och man inte kan köpa det nödvändigaste, säger Lee Sang-Won vid KCDA.

Sydkorea har under stora delar av året lyckats hålla nere antalet smittade. Den nya vågen har kommit i flera kluster i Seoul och stadens förorter.

Sammanlagt har 634 dödsfall rapporterats i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!