Det är ganska enkelt, enligt Gunilla Svensson, expert på globala klimatmodeller på Stockholms universitet.
– Varmare luft kan innehålla mer vattenånga, då kan det regna mer, säger hon.
Och visst har kraftig nederbörd och översvämningar funnits förut. Men de kommer att bli allt mer frekventa, och intensivare, i takt med den globala uppvärmningen.
– Nederbörden vi ser nu (i västra Europa, reds anm) har förmodligen med klimatförändringar att göra, vilket gör extrem nederbörd ännu mer extrem. Temperaturerna stiger, så vi kan förvänta oss mer av den här typen av situationer.
Måste anpassa städerna
Mänskligheten måste förutom att minska utsläppen ta höjd för att det nya klimatet till viss del redan har kommit. Temperaturen kommer att fortsätta öka innan den stabiliseras, även om utsläppen minskar, säger Gunilla Svensson.
– Hur man bygger städer görs ju utifrån hur det brukar se ut där man bor. Nu måste vi ta hänsyn till det klimat vi ser i dag. Värmeböljor och stora mängder nederbörd kommer att bli allt vanligare i våra delar av världen.
Ett skyfall som faller i skogen rinner med största sannolikhet bort utan större dramatik. Men i städer, där viadukter, flodbanker och kanaler byggts för att försöka kontrollera vattenflödet, blir konsekvenserna större.
– Det ser vi i Sverige också. I Uppsala, där jag bor, har det badats under viadukter. En tunnel vid resecentrum svämmades över för ett par år sedan. Det tycker jag man borde ha tänkt på när resecentrum byggdes om, säger Svensson.
Pär Holmgren förbannad
För Pär Holmgren, meteorolog och ledamot i EU-parlamentet för Miljöpartiet, finns det ingen tvekan: De dödliga översvämningarna beror, indirekt, på den globala uppvärmningen.
– Man kan inte skylla ett enskilt skyfall på klimatförändringar. Men det är också helt klart att vi får fler och fler värmerekord och fler och fler extrema väder, säger Holmgren.
Han tycker att EU:s nya plan mot koldioxidutsläpp mest är en bra början, ett steg i rätt riktning.
– Jag blir ärligt talat ganska förbannad att vi fortfarande har politiker som inte vill ta frågan på allvar, säger Pär Holmgren.