Fem fall i Peking orsakar nödläge

Nödläge som i krig är utlyst i Shunyi i nordöstra Peking sedan fem nya coronafall upptäckts på lördagen efter två fall dagen innan.

God jul önskar skylten utanför en katedral i Peking – men alla julmässor ställdes in med kort varsel då nya coronafall upptäckts i den kinesiska huvudstaden.

God jul önskar skylten utanför en katedral i Peking – men alla julmässor ställdes in med kort varsel då nya coronafall upptäckts i den kinesiska huvudstaden.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Utrikes2020-12-26 11:15

Det var i smittspårningen efter de två första fallen som de fem nya upptäcktes och nu ska områdets nära 800 000 invånare coronatestas, berättar den lokala smittskyddschefen Pang Xinghuo. Två byar kommer att isoleras helt.

De två första smittade är en 31-årig kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär och en 29-årig kvinna på en amerikansk teknikfirma.

På annat håll i Peking upptäcktes dessutom en symptomfri smittbärare i fredags, en flyganställd som nyss anlänt från Sydkorea. I torsdags visade sig en hotellanställd i regeringsdistriktet bära på coronavirus, varvid all personal på restauranger och i frysvaruhanteringen i hela distriktet med 1,5 miljoner invånare började testas.

Veckan innan hade två fall konstaterats i Peking, som annars varit fritt från covid-19 i flera månader, enligt officiella källor. Nu ber kommunledningen alla biografer, bibliotek, museer och nöjesställen att minska publiken till 75 procent av kapaciteten. Vid tåg och flyg ska desinficering och temperaturmätning genomföras och befolkningen uppmanas att vara extra vaksam och göra allt för att inte smittan ska spridas. Man ser med viss fruktan fram mot nyårsfirandet den 12 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om