Haiti ber om utländsk militärhjälp

Haitis regering begär internationell militär hjälp med att stävja oron, där gängvåld och protester paralyserat landet och begränsat tillgången till vatten, mat och andra förnödenheter.

En demonstrant som kräver premiärministerns avgång i Haiti tidigare i veckan.

En demonstrant som kräver premiärministerns avgång i Haiti tidigare i veckan.

Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Utrikes2022-10-08 04:46

Enligt dokumentet som 18 personer i landets ledarskap undertecknat ges premiärminister Ariel Henry befogenheter att låta utländska partner "omedelbart sätta in en specialiserad väpnad styrka".

– Nu väntar vi på att det internationella samfundet och internationella samarbetspartner ska bestämma vilket sorts stöd det blir, säger Bocchit Edmond, Haitis USA-ambassadör, och betonar att det inte ska bli någon form av ockupation av öriket.

Det är något oklart om begäran formellt gjorts till något land eller exempelvis FN, som hade en fredsbevarande styrka i landet under elva år fram tills för fem år sedan.

Frågan är inte helt okontroversiell, och många invånare i Haiti är skeptiska till utländsk inblandning sedan soldater vid FN-insatsen anklagades för sexuella övergrepp och ett kolerautbrott som ledde till nästan 10 000 dödsfall hade sitt ursprung i FN-basen.

USA uppmanade på fredagen sina invånare att lämna Haiti, och utrikesdepartementets biträdande talesperson Vedant Patel säger att USA överväger en begäran om att inrätta en humanitär korridor för bränsledistribution inom Haiti.

– Vi fördömer dem som fortsätter att blockera distributionen av bränsle och andra nödvändigheter till haitiska företag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!