Trots förhandlingar under hela året ser det minst sagt svårt ut att hinna nå ett avtal till den 31 december då de nuvarande övergångsreglerna löper ut.
– Det är väldigt kärvt. Det är ingen tvekan om det. Det ser inte bra ut, säger statsminister Stefan Löfven (S) sedan han och övriga EU-ledare informerats om läget av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bestämde von der Leyen i onsdags om en frist till på söndag för att komma någonvart.
Frågan är om helgens förhandlingar räcker.
– Vi kommer att ta beslut på söndag om huruvida det finns förutsättningar för ett avtal eller inte. Och hur det än går: om mindre än tre veckor så blir det en ny början för gamla vänner, betonar von der Leyen i Bryssel.
Jämbördiga villkor
Liksom EU-basen påpekar Löfven främst frågan om de "jämbördiga villkoren" som avgörande. Britterna behöver vara öppna för att följa EU:s regler om deras företag och produkter helt jämbördigt ska kunna konkurrera med EU:s.
– Det är självbestämmande som är avgörande för Storbritannien och det får vi ha respekt för. Men man kan inte få att man dels ska bestämma sina egna villkor och ändå ha fullt tillträde till EU:s marknader. Det går inte, säger Löfven.
Utöver de jämbördiga villkoren är det fortsatt fisket och ett tvistelösningssystem som förhindrar ett avtal.
Hetta till havs?
EU-kommissionen har lagt fram de nödåtgärder man vill se på plats för att åtminstone säkra flyg- och lastbilstrafiken samt fisket från den 1 januari. Annars finns risk för att inga brittiska flygplan får landa i EU-länderna och vice versa.
Såväl EU-parlamentet som ministerrådet väntas snabbehandla förslagen. Och så måste Storbritannien säga ja eller nej. Någon förhandling i frågorna är inte aktuell.
Mycket tyder på att flyg och lastbilar kommer att accepteras i London – men däremot inte tanken på att tills vidare förlänga nuvarande fisketillgång i åtminstone ett år.
Det bäddar för ett hett nyår till havs, om EU-båtar inte längre släpps in på brittiskt vatten och tvärtom.
Tack vare det utträdesavtal som parterna enades om i fjol bjuder årsskiftet ändå inte på den "stupartade" brexit som då hotade. I utträdesavtalet regleras exempelvis villkoren för EU-medborgare bosatta i Storbritannien samt även gränsfrågorna på Irland.
Blandade brittiska besked
Från Storbritannien kommer blandade besked. I torsdags konstaterade premiärminister Boris Johnson att ett avtal ter sig osannolikt, medan kulturminister Oliver Dowden nu säger att det finns en "betydande möjlighet" att en överenskommelse kan nås.
– Vi är väl 90 procent i mål, konstaterar han i en intervju med Sky News, samtidigt som han understryker att fisket och frågan om likvärdiga konkurrensvillkor är hårda nötter att knäcka.
– Jag föredrar att vi får till ett avtal, och det gör även premiärministern. Men avtalet kan inte komma till stånd till vilket pris som helst, fortsätter han.
"Ligger där vi ligger"
Om avtalsförhandlingarna kraschar väntar sannolikt inga nya riktiga förhandlingar förrän långt in på 2021. I så fall lär parterna försöka dela upp diskussionerna i mindre bitar, i hopp om att på så vis komma runt de kärvande områdena.
– Vi strävar efter en bra relation med Storbritannien. Vi gör det som land, bilateralt, men vi gör det naturligtvis också i EU-kretsen. Vi ligger där vi ligger. Vi kommer att behöva varandra och behöva ha samarbete i en mängd olika frågor så det är bara att hoppas att dialogen kan fortsätta. Men exakt hur får vi se nästa år, säger Stefan Löfven i Bryssel.