Indien öppnar upp – förbereder för fest

Indien kliver ur sin karantän, men coronaviruset sprids fortfarande med en oroväckande fart. När hinduernas storslagna festivalsäsong står för dörren vägs restriktioner mot landets kollapsade ekonomi.

Ett altare i Calcutta som tillägnas den hinduiska gudinnan Durga blir sprejat med desinficeringsmedel. Durga Puja-festivalen hålls i delar av Indien den 22–26 oktober.

Ett altare i Calcutta som tillägnas den hinduiska gudinnan Durga blir sprejat med desinficeringsmedel. Durga Puja-festivalen hålls i delar av Indien den 22–26 oktober.

Foto: Bikas Das/AP/TT

Utrikes2020-10-15 06:35

Festivalsäsongens höjdpunkter firas i slutet av oktober och i november. Under normala omständigheter skulle det innebära att enorma mängder människor reser kors och tvärs över landet och samlas i många tusental i det offentliga.

Indiens centralregering vill släppa på tyglarna så mycket som möjligt efter att ha satt hela landet i sträng karantän i våras – men höjer samtidigt ett varningens finger.

– Det finns ingen anledning att samlas i stora grupper för att bevisa er tro eller er religion. Ni kan be till era gudar hemma. Jag föreslår att ni alla firar högtiderna med era familjer, säger Indiens hälsominister Harsh Vardhan, enligt tv-kanalen NDTV .

– Inga religiösa ledare eller religioner säger att högtider ska firas genom att utsätta andra för livsfara.

Sju miljoner diagnoser

I helgen startar niodagarshögtiden navaratri, som avrundas med högtidsdagen dussehra. Det överlappar med durga puja, ett liknande traditionellt jättefirande som pågår i flera dagar. Den stora ljusfestivalen diwali tar vid i början av november. Firanden och traditioner ser olika ut på olika håll i landet, men i regel sker något varje dag i flera veckors tid.

Fler än sju miljoner människor har testat positivt för covid-19 i Indien, enligt hälsodepartementets sammanställningar. Strax över 100 000 smittade har avlidit, men många röster inom vården har höjts om att antalet är mycket högre än så. Från att ha härjat som värst i nordväst har smittspridningen rört sig till landets södra delstater. Antalet smittade som registreras per dag har sjunkit något de senaste veckorna, men är på fortsatt höga nivåer.

Denna vecka kommer biografer och nöjesparker tillåtas öppna på nytt, liksom skolor i många delstater. Premiärminister Narendra Modi har gått ut och uppmanat befolkningen att fortsätta bära mask, tvätta händerna regelbundet och hålla avstånd till varandra.

Festivallön i förskott

Firandena förbjuds inte. Regeringen har däremot infört ett tak för hur många besökare som får närvara vid de många evenemang som trots allt planeras. De som är på plats måste i utgångsläget bära ansiktsmasker och förväntas hålla sig på två meters avstånd till andra människor.

Lokala myndigheter uppmanas att hålla koll på hur många som besöker tempel, sätta upp övervakningskameror och förbjuda människor att vidröra religiösa föremål därinne.

I delstaterna Maharashtra och Gujarat har det införts särskilda förbud för folksamlingar under navaratri.

Samtidigt erbjuds indier som arbetar inom offentlig sektor särskilda diwali-lån, i form av förskottslöner, vilket regeringen vill att de ska sätta sprätt på.

– Festivalerna är på gång. . . och vi vill tala om för er att ni under de kommande sex månaderna lägger pengar på varor som kommer att hjälpa er familj, sade finansminister Nirmala Sitharaman vid en presskonferens tidigare i veckan, enligt AFP.

Befarar ny smittotopp

Missnöjet med regeringens drakoniska virusåtgärder i mars har växt sig stort. Ekonomin har kollapsat, hundratusentals indier har förlorat sina jobb och tätbefolkade storstäder blev virushärdar när myndigheterna slog ring om dem.

Experter påpekar att Indien likväl är långt från en möjlig flockimmunitet och befarar att festivalerna kan orsaka att smittspridningen tar ny fart.

– Vi har sett viruskurvan trappa ned något nyligen, men det kan vara en ny topp på väg, säger Bhramar Mukherjee, professor i epidemiologi vid University of Michigan i USA, till Reuters.

Indiska kvinnor passerar ett altare till gudinnan Durga i Hyderabad. Antalet coronasmittade i Indien har passerat sju miljoner, när hinduernas festivalsäsong just ska börja.
Indiska kvinnor passerar ett altare till gudinnan Durga i Hyderabad. Antalet coronasmittade i Indien har passerat sju miljoner, när hinduernas festivalsäsong just ska börja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!