Jobbade på fält i rekordhetta – hittades livlös

Lantarbetaren Sebastian Francisco Perez hade migrerat till Oregon för att försörja familjen i Guatemala. Den dag han hittades livlös på fältet visade termometern över 38 grader.

En kollega visar bild på guatemalanska migrantarbetaren Sebastian Francisco Perez som miste livet i värmeböljan i västra USA.

En kollega visar bild på guatemalanska migrantarbetaren Sebastian Francisco Perez som miste livet i värmeböljan i västra USA.

Foto: Nathan Howard/AP/TT

Utrikes2021-07-02 10:14

Migrantarbetarna på plantskolan i den lantliga Oregonstaden Saint Paul arbetade med att dra bevattningssystem när de märkte att Sebastian Francisco Perez saknades, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Han hittades medvetslös på ett fält. Ambulans tillkallades men Perez liv gick inte att rädda.

Värmeböljan i västra Nordamerika har skördat hundratals offer. Men vissa grupper är mer sårbara än andra. Det gäller äldre med skör hälsa, men också de som står längre ned i samhällets hierarki. Som migrantarbetare, som ofta utför de tyngsta och farligaste jobben samtidigt som de sällan omfattas av regler och skyddsnät.

"Det är skamligt"

Fackföreningen PCUN, som organiserar migrantarbetare inom jordbruket, anklagar såväl plantskolan som delstatsregeringen för dödsfallet.

"Det är skamligt att det här hände samtidigt som kraven på nödåtgärder från PCUN och våra samarbetsorganisationer mötte motstånd från myndigheterna", säger fackledaren Reyna Lopez i ett uttalande.

Utan att få gehör hade fackföreningen krävt regler om att lantarbete ska avbrytas vid temperaturer över 32 grader, samt att företag ska tvingas tillhandahålla vatten, skuggade rastutrymmen och säkerhetsutbildning.

"Det här här hände också på arbetstid, vårt budskap till arbetsgivarna är att ta större ansvar."

Migrantarbete avgörande

Liksom i stora delar av USA är Oregons jordbrukssektor helt beroende av utländsk arbetskraft. Omkring 175 000 migrantarbetare jobbar inom delstatens lantbruk, enligt Oregons hälsomyndighet. Den stora majoriteten av dessa saknar sjukförsäkring genom arbetsgivaren och gruppen är överrepresenterad när det gäller flera svåra hälsoproblem.

Perez hade arbetat i USA tidigare. Han återvände till Oregon för fyra månader sedan för att försörja familjen i hemstaden Ixcan.

– Han tyckte om att vara i USA. Ekonomin i Guatemala är inte bra. Det är mycket fattigdom, så du måste tänka på ditt eget bästa och din framtid, säger en anhörig till AP.

Lantarbetaren från Guatemala blev 38 år. På hans dödsdag visade termometern 38 över grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!