Johnson: Sannolikt med avtalslös brexit

Det mest ansvarsfulla är att fortsätta samtalen kring brexit. Så lyder slutsatsen efter ett sista telefonsamtal mellan London och Bryssel.
–Jag är rädd att vi fortfarande står långt ifrån varandra i några nyckelfrågor, men så länge det finns liv finns det hopp, säger premiärminister Boris Johnson.

Kommer brittiska affärer få färska varor efter en eventuell avtalslös brexit?

Kommer brittiska affärer få färska varor efter en eventuell avtalslös brexit?

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Utrikes2020-12-13 06:45

Vid lunchtid på söndagen – den utsatta tidsfristen för samtalen – talade Johnson med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i telefon. Därefter presenterade von der Leyen slutsatsen vid en kort pressträff: samtalen fortsätter.

Redan före framträdandet i Bryssel gjorde rykten gällande att förhandlingarna skulle fortgå – trots den hårda deadline som satts till söndagen.

– Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har löpt ut om och om igen, anser vi att det är ansvarsfullt att vid det här laget anstränga sig lite extra, säger von der Leyen i uttalandet, som även publiceras som ett gemensamt skriftligt uttalande tillsammans med den brittiske ledaren.

Hård brexit sannolik

Johnson uppmanar britterna att vara förberedda på ett avtalslöst utträde den 1 januari.

– Jag måste upprepa att det troligaste just nu är att vi måste göra oss redo för WTO:s villkor, säger han till reportrar efter uttalandet och syftar på de regler, tullar och kvoter som kommer att gälla om Storbritannien lämnar unionen utan ett avtal.

Britten David Frost och EU:s Michel Barnier, parternas två chefsförhandlare, möttes på söndagsmorgonen vid EU-kommissionens högkvarter i Bryssel för ett sista desperat försök till förhandling innan tidsfristen löpte ut. Men redan efter en och en halvtimme lämnade Frost byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oro för hamstring

Det ser inte ljust ut, uppgav utrikesminister Dominic Raab på söndagsförmiddagen.

– Vi vill behandlas som vilken annan självständig demokrati med självrespekt som helst. Om EU kan acceptera det på en politisk nivå så finns all anledning till tillförsikt, men jag tror att det fortfarande är en lång väg kvar, säger han till Sky News.

Samtidigt rapporterar brittiska tidningar att flera av de största matvarukedjorna har förvarnats av ministrar i Johnsons regering att de bör förbereda sig inför ett avtalslöst utträde, som spås kunna leda till brist på väsentliga varor.

– Den här helgen har budskapet varit att det inte blir något avtal. Stormarknader och ministrarna är båda djupt oroade över att folk ska börja panikköpa varor. De såg vad som hände i början av pandemin när folk hamstrade toalettpapper, säger en högt uppsatt person inom en av kedjorna till The Sunday Times.

Enligt Sunday Telegraph planeras nu räddningspaket i mångmiljardklassen för de branscher som drabbas hårdast i händelse av en avtalslös brexit om 19 dagar. Förslaget sägs innefatta bland annat fårbönder, fiskare och biltillverkare, skriver Reuters.

Royal Navy redo

En svårlöst stötesten är fiskefrågan. Om ingen överenskommelse nås kan EU-båtar från och med nyår nekas att släppas in på brittiskt vatten och vice versa. Under lördagen meddelade det brittiska försvarsdepartementet att fyra örlogsfartyg står redo att skydda landets fiskevatten från och med den 1 januari.

Utan ett spikat avtal lämnar Storbritannien EU:s inre marknad och tullunion vid nyår genom en så kallad hård brexit. Det innebär i så fall att de ekonomiska relationerna mellan London och Bryssel tills vidare får följa världshandelsorganisationen WTO:s mer allmänna regler med allehanda tullar och kvoter – något som britterna till högsta pris vill undvika.

Om avtalsförhandlingarna helt kraschar väntar sannolikt inga nya riktiga förhandlingar förrän långt in på 2021.

Fakta: Kampen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år och deltar efter det inte längre i exempelvis ministerrådsmöten eller i EU-parlamentet. Samtidigt gäller särskilda övergångsregler fram till den 31 december i år för att underlätta för företag och allmänhet att anpassa sig.

Under större delen av 2020 har förhandlingar pågått i hopp om att få till ett omfattande avtal för att reglera handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari. Samtalen har dock störts av både coronapandemin och stor oenighet i tunga frågor.

De största motsättningarna gäller frågan om rättvisa produktionsvillkor. Storbritannien vill ha fri tillgång till EU:s inre marknad, men vill inte automatiskt behöva följa EU:s olika regler. EU-sidan är samtidigt orolig för att det skulle kunna innebära att brittiska produkter tillåts konkurrera med hjälp av exempelvis lägre miljökrav eller enklare produktionsvillkor.

Tack vare det utträdesavtal som parterna enades om i fjol bjuder årsskiftet ändå inte på den "stupartade" brexit som då hotade. I utträdesavtalet regleras exempelvis villkoren för EU-medborgare bosatta i Storbritannien samt även gränsfrågorna på Irland.

I torsdags presenterade EU fyra nödåtgärder i händelse av en avtalslös brexit: för att säkra flygtrafiken under sex månader, ordna tillfälliga säkerhetscertifikat för flygplan, säkra en "grundläggande" gods- och passagerartrafik på landsvägarna samt skapa ett ramverk för att ordna ömsesidig tillgång till varandras fiskevatten i ytterligare ett år eller tills en fiskeuppgörelse kan nås med Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!