Juan Carlos advokater uppger att den förre monarken betalat lite mer än 678 000 euros, vilket inkluderar dröjsmålsränta och böter för den tidigare obetalda skatten, men mer än så kommenterar de inte saken.
"Hans majestät konungen Juan Carlos står, som alltid, till Skatteverkets förfogande", hälsar de.
Enligt El País är en del av pengarna misstänkt illegala kreditskulder och Juan Carlos uppges i tidningen ha betalat av dessa i hopp om att undvika åtal och därmed kunna återvända till Spanien från Förenade arabemiraten där han sedan augusti befinner sig.
Dubbla utredningar
De aktuella betalningarna kan enligt spanska tidningsuppgifter ha samband med den utredning Spaniens högsta domstol inledde i juni gällande misstänkt skattefusk och penningtvätt där Juan Carlos och andra medlemmar av kungafamiljen misstänks ha använt andra privatpersoners bankkonton för att på så sätt dölja tillgångar.
Detta ska ha skett efter 2014, då Juan Carlos abdikerade, vilket innebär att han inte skyddas av den åtalsimmunitet landets statsöverhuvud åtnjuter.
Den utredningen pågår parallellt med en korruptionsutredning där schweiziska åklagare misstänker att en gåva på flera hundra miljoner kronor från exkungen till sin tidigare älskarinna är en fasad för penningtvätt och pengarna kopplas till en gåva på motsvarande nästan en miljard kronor från Saudiarabiens dåvarande kung Abdullah.
Juan Carlos nekar till alla anklagelser och säger sig stå till de schweiziska myndigheternas förfogande.
"Monarkin inte i fara"
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez försvarade på onsdagskvällen den konstitutionella monarkin och sade till spanska tv-kanalen att Juan Carlos som alla andra bör anses oskyldig tills motsatsen bevisats.
– Regeringen kan garantera att demokratins alla mekanismer fungerar och att utredningen kommer att vara transparent i sina slutsatser, sade Sánchez och lade även till:
– Monarkin är inte i fara.
Den skandalomsusade exkungen – formellt kung emeritus – abdikerade 2014 och redan då hade hans vidlyftiga leverne varit föremål för diskussion under en längre tid. Hans son, kung Felipe VI, har försökt distansera sig från sin far och meddelade tidigare i år att han inte kommer att ta emot ekonomiskt arv i framtiden.