Framför allt är det stormar, översvämningar och värmeböljor, orsakade av klimatförändringar, som drabbat utvecklingsländer hårt. De har krävt 480 000 liv sedan år 2000, visar en ny rapport som presenteras vid ett digitalt klimatmöte.
Dessa katastrofer har kostat närmare 2 600 miljarder amerikanska dollar, runt 21 500 miljarder svenska kronor, hittills under 2000-talet, enligt analysen av tankesmedjan Germanwatch.
Hårdast drabbade är Puerto Rico, Myanmar och Haiti, enligt rapporten.
Rapporten omfattar fler än 11 000 extrema väderhändelser där närmare 480 000 människor mist livet de senaste 20 åren.
"Skarp varning"
USA:s nya särskilda klimatsändebud John Kerry säger att han beklagar USA:s frånvaro i kampen mot klimatförändringarna under Donald Trumps tid på presidentposten. Vid det digitala klimatmötet, "Climate Adaptation Summit", där rapporten presenteras säger han att USA nu kommer att göra insatser för att göra samhällen mer motståndskraftiga mot klimatförändringarnas effekter.
– För tre år sedan gav forskare oss en ganska skarp varning. De sade att vi har tolv år på oss för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringar, säger Kerry.
– Nu har vi nio år kvar och jag beklagar att mitt land har varit frånvarande under tre av dessa år.
Under Trumps tid som president drog sig USA ut ur Parisavtalet, och en av Joe Bidens första åtgärder efter att han svurits in på posten var att återinträda.
Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar stöd för samma sak.
"Stora utmaningar"
Enligt Parisavtalet ska rikare länder bidra med 100 miljarder dollar varje år för att hjälpa fattigare länder att anpassa sig till klimatförändringarna. Detta för att minska klimatförändringarnas effekter. Forskning har dock visat att summan inte alls är så hög. Av de 70 miljarder dollar som skulle behövas finns i dag bara 30 miljarder tillgängliga.
Enligt en bedömning från FN nyligen kommer den verkliga kostnaden för länderna att anpassa sig till klimatförändringarna att vara så hög som 300 miljarder dollar per år 2030 och 500 miljarder vid 2050.
– Det här visar att fattiga och sårbara länder står inför särskilt stora utmaningar för att hantera konsekvenserna av extrema väderhändelser, säger David Eckstein, som är en av rapportens författare.
– De behöver omedelbart ekonomiskt och tekniskt stöd.