Sanktionerna som Kinas utrikesdepartement meddelade på lördagen slår mot ordföranden Gayle Manchin och vice ordföranden Tony Perkins för den amerikanska religionsfrihetsorganisationen USCIRF samt mot den kanadensiske parlamentsledamoten Michael Chong och en människorättskommitté i Kanadas parlament.
Därmed trappas sanktionsstriden upp mellan Kina och en rad västländer.
En hedersutmärkelse, löd Chongs reaktion. På Twitter skrev han att det är en plikt att kritisera Kina för det hårdföra agerandet i Hongkong och "folkmordet" på uigurerna.
Miljon inlåsta
På fredagen satte Kina upp nio britter och fyra organisationer på sanktionslistan. De anklagas för att ha spridit lögner och desinformation om hur Peking behandlat den uiguriska befolkningen.
En av dem som tidigare drabbats av Kinas bannbullor är svensken Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet.
Över en miljon uigurer och andra från i huvudsak muslimska grupper har suttit fängslade i korrektionsanstalter i Xinjiang, enligt människorättsförsvarare.
Tidigare har en rad koordinerade sanktioner från USA, EU, Storbritannien och Kanada riktats mot ett antal politiker i Xinjiang-regionen, till följd av rapporter om brott mot mänskliga rättigheter.
Skarp varning
Kinas utrikesdepartement anklagade på lördagen USA och Kanada för att ha grundat sanktioner på rykten och desinformation.
De som nu fått kinesiska sanktioner mot sig får inte göra affärer med kinesiska medborgare och institutioner. De uppmanas vidare att upphöra med "politisk manipulation" kring Xinjiang-relaterade spörsmål och all inblandning i Kinas inre angelägenheter.
"Annars kommer de att bränna fingrarna", varnade utrikesdepartementet i Peking.
Den kanadensiske toppdiplomaten Marc Garneau gick till attack mot Kinas "hårdhänta taktik".
– Förtryckare ändrar sig inte om man inte sänder ett väldigt tydligt budskap till dem, sade han till kanadensiska mediebolaget CBC med tillägg att ytterligare åtgärder ska övervägas.