Krav om utredning av säkerheten i kongressen

Hur kunde Trump-anhängare ta sig hela vägen in i Kapitolium? Efter den våldsamma attacken kommer krav om att se över säkerheten i USA:s politiska hjärta.

En Trump-supporter tog sig hela vägen in till demokraten Nancy Pelosis kontor. Pelosi är Representanthusets talman.

En Trump-supporter tog sig hela vägen in till demokraten Nancy Pelosis kontor. Pelosi är Representanthusets talman.

Foto: SAUL LOEB/AFP/TT

Utrikes2021-01-07 12:05

Världens ögon riktas mot USA efter onsdagens våldsamma scener i Washington DC.

Flera demonstranter, anhängare till den avgående presidenten Donald Trump, stormade rakt in i parlamentsbyggnaden Kapitolium, säte för USA:s kongress. Anhängarna tog sig in genom att bland annat krossa fönsterrutor och klättra upp för byggnaden med rep.

Polisstyrkan på plats – bestående av cirka 2 000 poliser – lyckades inte stoppa demonstranterna. Nu höjs flera röster från såväl politiker som en tidigare polischef med frågan: Hur kunde det ske? Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare polischef kräver utredning

Terrance Gainer, tidigare polischef vid kongressen i USA, säger att styrkorna utanför kongressen har tränats till att hålla demonstranterna från byggnadens trappa.

– När de förlorade kontrollen över trappan, förlorade de dörrar och fönster, säger Gainer till Reuters.

Han säger även:

– Jag har stort förtroende för de män och kvinnor som skyddar kongressen, men det måste komma en fullständig utredning. Vi behöver djupdyka i vad som gick fel.

"Ett misslyckande"

Både demokrater och republikaner kräver att kongress-kaoset utreds.

"USA:s kongress säkerhet behöver en total översyn. Det fysiska intrånget och vanhelgandet av vårt demokratiska tempel får aldrig ske igen. Det här var helt klart ett misslyckande", skriver Hawaii-senatorn och demokraten Brian Schatz på Twitter, rapporterar Bloomberg.

Senatorn och republikanen Roy Blunt från Missouri vill att säkerhetsplanerna i Washington ses över till 20 januari, då Joe Biden svärs in som president, enligt Bloomberg.

En annan fråga, som ännu är obesvarad, är varför Nationalgardet anlände först en timme efter att demonstranterna intagit Kapitolium.

Kongressens särskilda polis har ännu inte kunnat ge några svar om den bristande säkerheten, skriver Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!