Kritiskt läge för EU:s migrationspakt

Det räcker inte, anser länderna i Sydeuropa om EU-kommissionens nya migrationspakt. Mer solidaritet krävs – trots rejält motstånd från öst.

Oenigheten är fortsatt stor bland EU:s medlemsländer kring den nya migrationspakt som lades fram av inrikeskommissionär Ylva Johansson i september. Arkivfoto.

Oenigheten är fortsatt stor bland EU:s medlemsländer kring den nya migrationspakt som lades fram av inrikeskommissionär Ylva Johansson i september. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Utrikes2020-11-26 09:55

När inrikeskommissionär Ylva Johansson i slutet av september presenterade sin nya "migrationspakt" uttrycktes hopp om att äntligen komma förbi de låsningar som i flera år omöjliggjort en moderniserad asyl- och migrationspolitik i EU.

Än så länge verkar dock inte mycket ha rört på sig.

De fyra Medelhavsländer dit merparten av alla flyktingar och migranter först kommer kräver nu mer stöd från övriga EU-medlemmar.

"Obalanserna som vi ser i förslagen om solidaritet och ansvarstagande måste hanteras. Idén med obligatoriskt omfördelande behöver vara kvar och utgöra det huvudsakliga solidaritetsverktyget", heter det i ett gemensamt brev från Spanien, Italien, Grekland och Malta.

Motstånd i öst

Det obligatoriska omfördelandet fanns med i den förra EU-kommissionens asylförslag och var till för att avlasta de länder som får ta emot flest nyanlända genom att i ett krisläge skicka dem vidare till andra EU-länder.

Nej, nej, nej, säger dock en rad länder i främst Östeuropa, med Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien i spetsen.

Där oroar man sig dessutom över vad resultatet ska bli av den nya migrationspaktens tankar kring hur olika EU-länder ska få ansvar för att skicka iväg personer som fått avslag på sina asylansökningar.

– De är rädda för att ett sponsrat återförande är ett sätt att införa omfördelning bakvägen, eftersom de kommer att bli fast med migranter som inte kan skickas hem, säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe sedan migrationspakten diskuterats av EU-ländernas ambassadörer i Bryssel i onsdags.

Flyttade möten

Det mötet tyder inte på att någon snar lösning är på gång.

– Vi är tillbaka på ruta ett, sade en annan EU-diplomat till Politico.

Förhandlingarna om migrationspakten har ytterligare försvårats av coronapandemin som omöjliggjort ministerförhandlingar på plats i Bryssel under hösten.

Medlemsländernas inrikesministrar skulle ha samlats nästa fredag, den 4 december, för att försöka enas om åtminstone delar av pakten. Nu har det mötet i stället flyttats till den 14 december.

Fakta: EU:s nya migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om