Munskydd och virustest när Tivoli öppnar

Efter en ovanligt lång vinterdvala slår Tivoli i Köpenhamn upp portarna igen, men nu bara för besökare som testats negativt för covid-19. I åkattraktionerna är det munskydd som gäller.

Nu öppnar Tivoli i Köpenhamn för säsongen. Besökare måste dock kunna uppvisa intyg på att de testats negativt för covid-19 och i åkattraktionerna är det munskydd som gäller.

Nu öppnar Tivoli i Köpenhamn för säsongen. Besökare måste dock kunna uppvisa intyg på att de testats negativt för covid-19 och i åkattraktionerna är det munskydd som gäller.

Foto: Johan Nilsson/TT

Utrikes2021-03-27 07:31

– Vi är väldigt nöjda och stolta över att vi får öppna, som en av de första i Danmark. Att Tivoli öppnar inger hopp om ljusare tider, säger parkdirektör Kasper Schumacher.

Någon rusning till den anrika nöjesparken tror han inte på, eftersom Köpenhamn än så länge är tomt på turister. Därför börjar man lite försiktigt med begränsade öppettider. I april kommer det bara att vara öppet på helgerna och parken stängs redan klockan 20 på kvällarna.

När TT får en förhandstitt i den påskpyntade parken råder febril aktivitet. Ovanför den pampiga entréporten sätter personalen upp dinglande jättepåskägg. Parkmöbler och gatlyktor målas om och rabatterna finputsas. Fler än 130 000 vårlökar är på väg upp ur jorden och dessa kompletteras av tusentals påskliljor och andra vårblommor i krukor.

Förlust 2020

Från att ha gjort en rejäl vinst under 2019 backade Tivoli under pandemins första år till en förlust på motsvarande 196 miljoner svenska kronor. Nöjesparken hade nästan tre miljoner färre besökare än under 2019 och i somras sades 233 anställda upp.

– När vi öppnar nu förväntar vi oss ganska mycket mindre gäster och faktiskt också mindre än förra året. Vi tänker att vi öppnar ganska långsamt och så hoppas vi att restriktionerna ändras så att vi kan ha konserter och öppna restaurangerna så småningom, säger Kasper Schumacher.

I Danmark får restaurangerna fortfarande inte ta emot besökare, men de får sälja hämtmat, så till en början får Tivolis gäster äta på parkbänkar eller ute i gröngräset.

Pandemin kommer att sätta sin prägel på tivolibesöket på många sätt. Till exempel finns här nu en liten teststation där man för 50 danska kronor kan få svar på om man bär på viruset. Men den är bara till för besökare som missat kravet på testintyg – det ska egentligen vara ordnat i förväg på något av alla de testcenter i Köpenhamn som erbjuder gratis virustest.

Enkelriktat och munskydd

Gångvägarna i den 83 000 kvadratmeter stora parken är enkelriktade för att gästerna ska kunna hålla avstånd och automater med handsprit påminner också om det speciella läget. Besökarna kan vara utan munskydd när de vandrar runt på området, men den som vill ta sig en tur i "rutschebanen" från 1914, eller i någon annan, modernare åkattraktion, måste ha munskyddet på.

Samtidigt ska köbildning undvikas genom att både inträde i parken och eventuella åkturer måste vara bokade digitalt i förväg.

Väninnorna Lone Murgia och Lone Christensen stannar till utanför Tivoliporten och tittar på äggupphängningen i entrén.

Det är ett trevligt vårtecken att Tivoli öppnar, tycker de, men alla restriktioner gör dem mindre sugna på att gå in. Vad blir det egentligen för en tivoliupplevelse? undrar de.

– Men kravet på covidtest är ändå en bra idé, för då vet man att alla besökare på området är virusfria, säger Lone Christensen.

Det har putsats, fejats och fixats inför öppningen på Tivoli.
Det har putsats, fejats och fixats inför öppningen på Tivoli.
Fakta: Tivoli öppnar med restriktioner

Tivoli, som öppnades 1843, är världens näst äldsta nöjespark och Danmarks mest besökta turistattraktion. Världens äldsta är Bakken, en dryg mil utanför Köpenhamn, som invigdes redan 1583.

Förra året registrerades 1,63 miljoner besökare – nästan tre miljoner färre än 2019.

Efter att ha varit stängt sedan början av december öppnar nu Tivoli igen. Men precis som i andra nöjes- och djurparker i Danmark måste besökare över 14 år visa id-kort och ett negativt testsvar som är max 72 timmar gammalt.

Besök på Tivoli måste bokas i förväg och besökarna uppmanas att hålla avstånd. Gångvägarna på området är enkelriktade och i åkattraktionerna råder krav på munskydd.

Källor: Tivoli, Ritzau och Visitdenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om