Aleksej Navalnyj återvände hem till Ryssland i januari – bara för att som väntat flyga rakt in i armarna på polisen. Han greps på flygplatsen och dömdes den 2 februari till 3,5 års fängelse för att ha brutit mot reglerna i en tidigare villkorlig dom för förskingring.
Fängelsemyndigheterna anklagade Navalnyj för att ha underlåtit att anmäla sig till dem – bland annat när han låg i koma i Tyskland efter att ha konstaterats förgiftad av det sovjetiska nervgiftet novitjok.
– Hela världen visste var jag befann mig. När jag hade återhämtat mig köpte jag en flygbiljett och for tillbaka hem, sade Navalnyj i rätten på lördagen och beskrev anklagelserna om att han försökt hålla sig borta som absurda.
Kräver rättvisa
Han beskrev rättssystemet som rättsvidrigt, i ett land där tiotals miljoner kräver sanning och rättvisa.
– Förr eller senare kommer de att få det, sade Navalnyj, enligt Reuters.
Domaren som på lördagen avslog Navalnyjs överklagan beslutade att räkna av ytterligare sex veckor på straffet, för tid som regimkritikern tillbringat i husarrest. Det innebär att han har drygt 2,5 år kvar att avtjäna av sitt straff.
Navalnyj menar att anklagelserna mot honom är politiskt motiverade och ett försök att tysta honom. Gripandet har utlöst de största regeringskritiska demonstrationerna på flera år och orsakat nya spänningar i Rysslands relationer med väst, där många ledare har krävt att Navalnyj ska släppas omedelbart.
Lördagens utslag kan försämra relationerna ytterligare.
Väntas överklaga
Sedan återkomsten sitter 44-åringen inlåst, nu i det ökända Matrosskaja Tisjina-häktet i Moskva. Där övervakas de intagna ständigt och överallt, till och med på toaletten. Om domen står sig riskerar han att sättas i en så kallad reguljär straffkoloni, enligt en människorättsexpert som TT tidigare har talat med.
Under lördagen framträdde Navalnyj i domstol för att argumentera för sin överklagan. Han har Europadomstolen ECHR på sin sida – den uppmanar Ryssland att släppa Navalnyj eftersom den anser att det kan finnas fara för hans liv i fängelset.
Rysslands justitieminister Konstantin Tjujtjenko har dock kritiserat Europadomstolens beslut och sagt att kravet inte går att följa eftersom det inte har någon grund i landets lagstiftning.
Fälld för förtal
Senare under dagen fälldes Navalnyj också i ett annat mål.
Det gällde anklagelser om förtal av en krigsveteran som har framträtt i en Kremlvänlig reklamvideo för ryska grundlagsändringar – och som fick Navalnyj att tala om honom som "en skam för landet" och "förrädare".
Straffet blev 850 000 rubel i böter (motsvarande drygt 95 000 kronor).
Navalnyj har i domstol vägrat att be om ursäkt till krigsveteranen, som han menar har utnyttjats för Kremls politiska vinning.