Nya chefer i USA:s försvarsledning oroar

Källor i försvarshögkvarteret Pentagon luftar oro över höga tillsättningar av Trumplojalister inom USA:s försvarsledning. Demokraterna pekar på stora risker med personalomsättningen i tider när en ny president ska tillsättas.

Mark Esper fick sparken från posten som USA:s försvarsminister. Arkivbild.

Mark Esper fick sparken från posten som USA:s försvarsminister. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Utrikes2020-11-11 16:15

I måndags sparkade den republikanske presidenten Donald Trump försvarsminister Mark Esper, och Christopher Miller – chef för USA:s Nationella centrum för kontraterrorism (NCTC) – utsågs som tillförordnad ersättare.

I kölvattnet har nu flera högt uppsatta beslutsfattare inom Pentagon – James Anderson, Joseph Kernan och Jen Stewart – lämnat sina poster, enligt ett uttalande av Miller som mediebolaget CNBC rapporterar om.

De tre ersätts av Anthony Tata, Ezra Cohen-Watnick och Kash Patel – personer som av flera källor i och utanför Pentagon och av medier anses vara Trumplojalister.

– Det här är skrämmande. Det är diktatorsåtgärder, säger en försvarskälla till CNN.

Demokrat varnar

Presidenten har fortfarande inte erkänt sig besegrad av sin motståndare, Demokraternas Joe Biden, efter valet den 3 november. Trump hävdar att det förekommer valfusk i vissa av de delstater där Biden förklarats segrare, och han har slagit fast att matchen om Vita huset långt ifrån är över.

Förändringarna i Pentagon är därför extra oroande, enligt demokraten Adam Smith, ordförande i representanthusets kommitté för militära frågor.

"Det är svårt att överdriva hur farlig (personal)omsättningen vid försvarsdepartementet är under en period av presidentövergång", säger han i ett uttalande, rapporterar CNN.

"Svårt att se"

Att så höga beslutsfattare på Pentagon slutar eller får sparken så nära inpå att försvarsministern får gå kan vara ett tecken på början på en process för att rensa försvarsdepartementet – "något som borde oroa alla amerikaner", skriver Smith.

Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare och USA-expert vid Utrikespolitiska institutet, är det svårt att säga vad Trump mer exakt planerar.

– Men jag har ju väldigt svårt att se att det verkligen skulle gå till något slags militärt ingripande, säger Hallenberg till TT.

"En hämnd"

Hallenberg bedömer att oenighet om USA:s militära agerande i Afghanistan ligger bakom personalförändringarna. Esper fick också sparken för att han under upploppen och våldsamheterna i USA tidigare i år inte ville gå lika hårt fram som Trump.

– Det här är en hämnd för att han (Esper) inte varit tillräckligt lojal, säger Hallenberg.

Han är inte minst förvånad över att Anthony Tata nu får en så pass hög post, eftersom denne gjort islamofobiska uttalanden och även kallat den tidigare presidenten Barack Obama för en "terroristledare".

– Det verkar vara synnerligen olämpligt att han kommer så här högt upp i hierarkin, säger Hallenberg.

Jan Hallenberg är forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Jan Hallenberg är forskningsledare och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!