Osloflykt när "polet" har stängt

Det norska alkoholmonopolet har bommat igen i Osloområdet som en smittskyddsåtgärd, men det kan ha fått oönskade konsekvenser. Köer började i stället ringla långa i den norska huvudstadens mindre grannorter – där försäljningen skjuter i höjden och politiker vädjar om hjälp.

Ett stängt vinmonopol i västra Oslo. Ett par kilometer bort, på andra sidan kommungränsen, hölls det däremot öppet, med full ruljans.

Ett stängt vinmonopol i västra Oslo. Ett par kilometer bort, på andra sidan kommungränsen, hölls det däremot öppet, med full ruljans.

Foto: Jil Yngland/NTB/TT

Utrikes2021-01-24 04:40

De stränga smittskyddsåtgärderna i Osloregionen innebär att alla affärer förutom livsmedelsbutiker, apotek och bensinstationer måste stänga. Och det omfattar den statliga alkoholbutikskedjan Vinmonopolet, i folkmun kallad "polet".

När dess butiker på den östra sidan av Oslofjorden höll stängt vallfärdade kunder till butikerna på den västra sidan.

I kranskommunerna Asker, Bærum och Lier ökade lördagsförsäljningen på de öppna "polen" med i genomsnitt 277 procent jämfört med föregående lördag, rapporterar tidningen VG. Även i orter norr om Oslo vittnades det om långa köer för att köpa alkohol.

"Väldiga problem"

Kommunala ledare vädjar på söndagen till regeringen: Öppna spritbutikerna igen.

– Nu är det ju stängt i stora, välbefolkade kommuner, så de som är helt desperata efter att få tag i alkohol åker då kanske ut till mindre "pol" som ju inte har den kapaciteten. Det leder till väldiga problem, säger Hans Kristian Solberg, kommunstyrelseordförande i Enebakk.

Man får välja mellan att hålla öppet i samtliga butiker i regionen eller i inga alls, anser Bærums ordförande Lisbeth Hammer Krog.

Hälsodepartementet meddelar skriftligen att regeringen fortlöpande utvärderar sina åtgärder och vilka konsekvenser de får.

Undantag för konstigt

Vinmonopolet har manat människor till lugn och att följa de regler som införts, för att undvika en tredje våg av smittspridning.

– Det finns all anledning att tro att folk har tagit sin lördagshandel till en annan plats när "polet" har stängt där de bor, men det kan också vara så att folk har planerat för flera veckor fram i tiden, som vi såg i mars i fjol, säger Vinmonopolets kommunikationschef Jens Nordahl till VG.

Statsminister Erna Solberg konstaterar att "polet" var en av flera verksamheter som krävde åtgärder i rådande läge.

– Om någon står med detta virus i en Vinmonopoletkö betyder det att betydligt många fler kan bli smittade. Det skulle därför vara konstigt om det skulle göras ett undantag för Vinmonopolet, medan en rad andra butiker stängs, sade hon på en presskonferens i lördags.

Butiker säljer öl

Vid presskonferensen fick statsministern medhåll av livsmedelsminister Olaug Bollestad:

– Jag förstår att folk tycker om ett glas till maten, men vi måste tänka på det viktigaste först. Jag hoppas innerligt att Vinmonopolet klarar av att fixa den här kön.

Bollestad har understrukit att det inte finns någon anledning att hamstra livsmedel eller annat.

Vinmonopolet säljer främst vin och starkare sprit, då det norska monopolet skiljer sig lite från det svenska. Osloborna har alltjämt möjlighet att köpa öl med en alkoholhalt på upp till 4,75 procent i matvarubutiker, om än fram till vissa tidsgränser på kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om