Pence i kläm när Trump kräver hjälp

I valprocessens sista steg sätter USA:s president hoppet till sin vicepresident. Mike Pence måste välja om han ska förbli lojal med Donald Trump och hänsynslöst gripa in i handlingarna – eller om han ska följa de demokratiska spelreglerna och riskera sin egen karriär.

Mike Pence står inför ett predikament. Ska han förbli lojal med Donald Trump in i det sista eller låta valförloppet ha sin gång? Arkivbild.

Mike Pence står inför ett predikament. Ska han förbli lojal med Donald Trump in i det sista eller låta valförloppet ha sin gång? Arkivbild.

Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Utrikes2021-01-05 14:50

På onsdag ska kongressen i Washington DC avklara den vanligtvis formella proceduren där resultatet i presidentvalet läses upp och läggs till handlingarna. I dess övre kammare, senaten, är det vicepresidenten som kommer att leda förfarandet, i egenskap av talman.

Allt kommer att direktsändas i tv, inför många miljoner tittare.

– Jag hoppas att Mike Pence ställer upp för oss, säger Trump vid ett framträdande i samband med senatsvalrörelsen i delstaten Georgia, rapporterar amerikanska medier.

Han hyllar vicepresidenten som en toppenkille. Men:

– Om han inte ställer upp kommer jag inte att tycka om honom fullt så mycket.

Måste bekänna färg

Trump sätter press på folkvalda republikaner på bred front för att få dem att ställa sig bakom hans valdubier. Många av kongressens ledamöter har omval att tänka på och deras politiska framtid kan stå eller falla med den ännu populäre presidentens välsignelse.

Många republikaner duckar för frågan, men en mindre grupp har offentligt och högljutt ställt sig på Trumps sida. Och denna grupp kan komma att tvinga fram en offentlig omröstning vid onsdagens sammanträde, där varje republikan tvingas göra klart om de tror på president Trumps teorier eller inte.

När det gäller Mike Pence är frågan vad Donald Trump förväntar sig av honom. Talmannens roll i senaten är i det här fallet helt formell och det enda som åläggs Pence är att öppna elektorernas röstkuvert och berätta vad det står. Som en programvärd vid Oscarsgalan, skriver The New York Times.

Investerad karriär

Mike Pence har investerat sin politiska karriär i Donald Trump och lär behöva blidka hans väljarbas om han har större ambitioner för framtiden. Samtidigt har han agerat presidentens moderata motvikt och håller fram konstitutionen som rättesnöret framför alla andra.

Trump och Pence träffades i Ovala rummet i Vita huset innan de bägge reste till Georgia för att försöka elda på republikanska väljare. Vid bägges framträdanden rapporteras anhängare ha skanderat "Stop the steal" – en uppmaning att stoppa den stöld av valsegern som många av dem trots allt tror har begåtts.

Och Trump intygade från sin scen att han kommer att göra vad han kan.

– Vi kommer att kämpa utav bara helvete, sade han.

Många ansatser

USA:s avgående president håller fast vid sin åskådning att det förekom så mycket fusk och oegentligheter vid valet i november att han snuvades på en andra mandatperiod. Det har dock inte framkommit några belägg för det och ingen av de juridiska utmaningar som han låtit regna över landets domstolar har ansetts tillräcklig.

Efter många om, men och omräkningar spikade samtliga delstater sina resultat i början av december. Därpå lade elektorskollegiet sina röster och i det sista steget ska kongressen ge ett slutgiltigt godkännande.

Så sent som i lördags försökte presidenten få den högst ansvariga för valet i delstaten Georgia att "hitta" så många röster som behövdes, i ett uppmärksammat och kraftigt kritiserat telefonsamtal. Rösterna i Georgia räknades tre gånger, varav en gång för hand, innan det till slut sattes punkt vid Joe Bidens seger.

USA:s president Donald Trump kampanjar i Georgia. Hans stöd lär spela stor roll även i framtida valrörelser landet över.
USA:s president Donald Trump kampanjar i Georgia. Hans stöd lär spela stor roll även i framtida valrörelser landet över.
Fakta: Mike Pence

USA:s vicepresident, den 61-årige Mike Pence, är född och uppvuxen i delstaten Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University.

Han har varit gift med Karen Pence i över 30 år. Tillsammans har de tre barn, Michael, Charlotte och Audrey. Familjens kanin Marlonbundo är kändis och har ett eget Instagramkonto.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som radiovärd 1992–1999. Han var kongressledamot i tolv år. 2012 valdes han till Indianas guvernör, en post han hade tills Donald Trump 2016 bad honom att bli vicepresidentkandidat.

Pence var demokrat som tonåring men bytte sida och blev republikan efter att han hört ett tal av Ronald Reagan, republikansk president 1981-1989. Han är djupt religiös och öppen motståndare till abort och samkönade äktenskap.

Han har också fått i ansvar att leda Vita husets insats mot covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om