Politiker anser att dansk polis agerat olagligt

Polismän ringde danska minkuppfödare och pressade på för en avlivning av friska djur – trots att polismyndigheten visste om att det saknades laglig grund för beslutet. Nu vill flera partier att rikspolisen och justitieministern ska granskas.

Danska partier vill nu granska rikspolisens roll i landets minkskandal. Arkivbild.

Danska partier vill nu granska rikspolisens roll i landets minkskandal. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström / TT

Utrikes2020-11-20 10:35

– Från barnsben har vi lärt oss att när polisen säger något så ska man rätta sig efter det. Här begick de olaglig handling, som de till och med visste var olaglig innan de begick den, säger Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson för Radikale Venstre, som är ett av tre stödpartier till S-regeringen.

Alla djur skulle avlivas

Polismän fick nedskrivna instruktioner som de skulle läsa upp för minkuppfödare sedan S-regeringen den 4 november meddelat sitt beslut att alla minkar i Danmark – såväl friska som smittade med coronaviruset – skulle avlivas.

Minkuppfödare fick höra från polisen att om de inte avlivade sina djur skulle de gå miste om en bonus och att myndigheterna i slutänden ändå skulle komma och avliva minkarna.

Rikspolischefen Thorkild Fogde ber i ett pressmeddelande om ursäkt för misstaget, men flera oppositionspartier och stödpartiet Radikale Venstre vill granska polisens roll i minkkaoset och planerar att höra justitieministern Nick Hækkerup (S) om vad han vet.

Justitieministerns ansvar?

Venstre och Dansk Folkeparti anser att ansvaret ligger på Nick Hækkerup.

– Vi måste undersöka detta grundligt, för det är helt ohållbart att man inte kan lita på polisen. I slutänden pekar pilen på justitieministern, säger Inger Støjberg, rättspolitisk talesperson för Venstre.

Alla partier i folketinget är eniga om att minkskandalens turer måste utredas ytterligare, men har olika syn på hur det ska gå till. Oppositionspartier vill tillsätta en kommission där politiker får vittna under ed. En kommissionsutredning väntas dock ta flera år att genomföra.

Socialdemokraterne och stödpartierna Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten vill se en utredning som genomförs av advokater, men då kan endast skriftliga dokument analyseras. Det tredje stödpartiet Radikale Venstre försöker hitta en mellanväg.

– Vi föreslår ett granskningsutskott som kan göra en parlamentarisk undersökning, som kan fråga ut både politiker och ämbetsfolk under vittnesed, säger Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre.

Minister avgick

Tidigare i veckan skördade skandalen sitt första politiska offer när livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick.

Danmark införde hårda restriktioner i sju kommuner i Nordjylland när det stod klart att det muterade coronaviruset hade spridit sig till människor.

Sedan den muterade varianten tros vara utrotad tas flera restriktioner bort. Boende i kommunen får nu resa till andra delar av landet och exempelvis restauranger får öppna från och med fredag. Det är även tillåtet med resor i kollektivtrafik.

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om