Prinsarna: Intervjun bidrog till Dianas död

De brittiska prinsarna William och Harry säger att en BBC-intervju med deras mor prinsessan Diana från 1995 skadade henne och bidrog till hennes död. Prins Harry säger att moderns bortgång även ledde till att han började bruka alkohol och droger. Tillsynen av BBC ska nu ses över, meddelar landets medieminister.

Prins William och prins Harry under en minnesceremoni för deras mor 2017, på 20-årsdagen av hennes dödsdag. Arkivbild.

Prins William och prins Harry under en minnesceremoni för deras mor 2017, på 20-årsdagen av hennes dödsdag. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Utrikes2021-05-21 11:31

"Vi ska reflektera över. . . den grundliga rapporten och överväga om ytterligare reformer rörande styret av BBC behövs", twittrar medieminister Oliver Dowden.

Utspelet kommer efter att delar av public servicebolaget BBC:s interna utredning om omständigheterna kring den uppmärksammande intervjun med prinsessan Diana publicerats. I den konstateras att den tidigare medarbetaren Martin Bashir använde lögner för att få prinsessan Diana att ställa upp i programmet "Panorama" 1995, där hon pratade om sina äktenskapsproblem.

"Bedrövligt" agerande

Bashir ska bland annat ha visat upp förfalskade bankutdrag för prinsessan Dianas bror för att vinna hans förtroende, så att brodern skulle presentera journalisten för henne. BBC har varit "bedrövligt ineffektivt" i att utreda Bashirs agerande, slår utredaren och domaren John Dyson fast.

Storbritanniens justitieminister Robert Buckland är också upprörd. Att inte agera på skattefinansierade BBC:s styre är "inte ett alternativ" i ljuset av rapportens mycket allvarliga innehåll, säger han till Times Radio.

Prins William säger att intervjun starkt bidrog till att föräldrarnas förhållande tog slut men även till Dianas "rädsla, paranoia och isolering" under hennes sista år i livet.

En exploateringskultur?

Hans föräldrar skilde sig formellt 1996. Diana omkom året därpå, 36 år gammal, i en bilolycka då hon jagades av paparazzifotografer i Paris.

– Det är min fasta övertygelse att detta "Panorama"-avsnitt inte har någon legitimitet och aldrig bör sändas igen, säger prins William.

Hans yngre bror Harry säger i ett uttalande att utredningen "är första steget mot rättvisa och sanning" men tillägger att de metoder som användes då fortfarande är vanliga.

"En exploateringskultur och oetiska metoder skapade ringar på vattnet som i slutändan kostade henne livet", säger han.

Ångest och panik

Parallellt med att rapporten publiceras har en dokumentärserie som prins Harry gjort tillsammans med tv-personligheten Oprah Winfrey premiär. Serien, "The me you can’t see", handlar om psykisk ohälsa och den berättar prinsen själv om hur moderns död ledde till att han började bruka alkohol och narkotika för att "känna mindre".

– Det jag minns mest är ljudet av hästarnas hovar. . . Det var som att jag var utanför min kropp och bara gick med och gjorde det som förväntades av mig, berättar han i serien om mammans begravning enligt brittiska T he Guardian.

Han var då tolv år. Senare i livet drabbades prinsen av ångest och panikattacker, i synnerhet då han var tvungen att gå in i (den kungliga) rollen.

– Jag var villig att dricka, jag var villig att ta droger jag var villig att försöka göra det som fick mig att känna mindre, berättar han.

Prins Harry och hustrun Meghan har nu avsagt sig sina kungliga uppdrag och bor i USA.

Den tidigare BBC-medarbetaren Martin Bashir lämnade nyligen in sin avskedsansökan, av hälsoskäl enligt honom själv.

Prinsessan Diana, fotograferad på Tate Gallery i London, i juli 1997 kort innan hon omkom. Arkivbild.
Prinsessan Diana, fotograferad på Tate Gallery i London, i juli 1997 kort innan hon omkom. Arkivbild.
Fakta: Prinsessan Diana

Prinsessan Diana, som varit gift med Storbritanniens kronprins Charles, omkom i en bilkrasch i Paris i augusti 1997. Hon var då 36 år.

Vid dödskraschen i Paris jagade kändisfotografer bilen som hon och pojkvännen Dodi al-Fayed färdades i. Bilen kraschade i en tunnel och paret omkom, liksom föraren Henri Paul, som senare konstaterades vara alkoholpåverkad.

Diana har kallats "folkets prinsessa", och sörjdes av många i världen.

Vid begravningen den 6 september 1997 trängdes hundratusentals anhängare i Hyde Park för att se en direktsändning från minnesceremonin i Westminster Abbey. Ytterligare en miljon tros ha mött upp när kistan lämnade London.

Diana, född Spencer, gifte sig 20 år gammal med kronprins Charles 1981. Äktenskapet varade till 1996.

De fick barnen William och Harry, som var 15 respektive 12 år när deras mamma dog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om